Suussulavad kõrvitsa-õunapirukad

pühapäev, 5. november 2006

Veel õuntest... ja kõrvitsatest ka seekord. Nimelt ühest eriti maitsvast pirukast. ...ja lihtsast ka, kui lehttainas poest osta. ... ja õunu saab niimoodi jälle natuke huvitavamalt ära kasutada. ... ja maitsvaid pirukaid ei ole ühes köögis kunagi liiast.
Ingver teeb selle konkreetse piruka meeldivalt vürtsikaks :)

Kõrvitsa-õunapirukad, 6 suuremat

  • 4 dl kooritud, puhastatud ja hakitud hapusid õunu
    4 dl kooritud ja hakitud kõrvitsat
    250 g Pajumäe mahekohupiima (või mõnda muud kohupiimapastat)
    5 spl röstitud mandlilaaste
    3-4 spl suhkrut
    1 spl sidrunimahla
    sidrunikoort ja ingveripulbrit või kaneeli
    750 g lehttainast
    muna määrimiseks
Õunad ja kõrvitsad koorida ja puhastada ning lõigata üsna väikesteks, vast umbes kartulisalatisse parajateks tükkideks. Segada sidrunimahlaga, et õun ei muutuks pruuniks.
Segada õuna-kõrvitsatükid kohupiima, röstitud mandlilaastude ja maitseainetega (maitsestamise vahepeal saab täidist muidugi maitsta).
Lehttainas laotada lauale ja lõigata kääridega kuueks (või kaheksaks, kui on soov väiksemate pirukate järele).
Iga leht rullida natuke õhemaks ja tõsta peale täidist. Täidise peale keerata kõigepeale lühemad ja siis pikemad küljed. Asetada pirukad küpsetusplaadile ühenduskohaga allpool.
Määrida pirukad lahti klopitud munaga ja teha igale pirukale kääridega paar sälku.
Küpsetada 200 kraadini eelkuumutatud ahjus kuni tainas on helepruun (ja õun ning kõrvits küpsed - selleks ongi head väikesed tükid, kui neid eelnevalt hautada ei viitsi).

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

proovisin neid teha, väikesed variatsioonid olid /kohupiima osas just, pidin kasutama kodujuustu, kuna kohupiima kui sellist meil siin pole/, aga mõõõnusad tulid.

Anonüümne ütles ...

proovisin ka Saida tavalise kohupiimaga. Ja kasutasin värsket ingverijuurt väga väikesteks tükkideks lõigatuna ja apteegitilli seemnetaga eelnevalt kergelt õlis kuumutatuna. Maisteainete puhul kerge eelnev õlis praadimine toob nende maitse paremini esile. Kaneeliga vist pingutasin natuke üle, sest täidis jäi pärast pruunikas ja õunte ja kõrvitsa maitset polnudki nii väga tunda. Aga maitsev iseenesest. Hea idee varieerimaks erinevate lisanditega kohupiima sisse.

Anonüümne ütles ...

Imehead! Hautasin enne veidi õunu ja kõrvitsat ja lisasin kõik maitseained ka. Nii said kiiremini valmis.

Postita kommentaar