Lihtne, kiire ja maitsev: ahjukala aurututatud köögiviljadega

esmaspäev, 24. november 2008

Head toitu, sellist keeltallaviivalt head, muinasjutuliselt jubeda ilmaga ja klaas veini valmistamise kõrvale, idüll, eksole.
Apteegitill on selline veider köögivili, et esiteks ei olegi ta üldse vili nagu enamus teisigi köögi"vilju", aga see selleks :) Toores apteegitill sobib imeõhukeste viiludena salatitesse või lihaga serveerimiseks ning on tugeva aniisilõhnaga. Samas küpsetatud apteegitillil on hoopis teine lõhn ja maitse. Tasub proovida.
Maitsev on ta ka näiteks sektoritena vaid oliiviõli ja soola-pipraga ahjus röstitult.

Ahjukala päiksekuivatatud tomatite ja apteegitilliga

600 g valget kalafileed (nt. lest, koha, haug)
1 suurem apteegitill
2 dl kuiva valget veini, mida kala kõrvale juua kannatab
0.5 dl külmpressi oliiviõli
1 kimp peterselli (ca 2 dl hakitult)
6-7 päiksekuivavtud tomatit ürdiõlis
2-3 küünt küüslauku
1-2 tl soola
musta pipart

Kui kasutad külmutatud kala, lase sel üleöö külmikus sulada ja kuivata kala köögipaberiga.

Pese ja viiluta apteegitill, lao ahjuvormi, piserda üle poole õlikogusega, maitsesta soolaga ja küpseta 220-kraadises ahjus kergelt jumekaks. Ära unusta end hästi tunda ja igaks juhuks veini maitsta. Kes teab, äkki on veel viga man :)

Haki petersell ja tomatid ning viiluta küüslauk. Lao ahjuvormi apteegitillile kalafileed, kalla üle veiniga. Piserda ülejäänud õliga (osa võib olla tomatite hoidiseõli, seda parem). Puista peale küüslauk, tomatid ja pool petersellist. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni kala on valge (küps) - aeg oleneb fileede paksusest, aga üle 25-30 minuti ei kulu ka kõige paksema fileega, pigem ikka 15-20.
Seveeri hakitud peterselli ja tšilliste köögiviljadega.

Kui kasutad külmutatud kala, siis tuleb sellest küpsemisel välja üsna palju vedelikku. Seda võib kasutada kastmena ja ülejäägi külmutada mõne kala- või merannirisoto tarvis.

mise en place äärmiselt meeldiv õhtusöök :) äärmiselt meeldiv õhtusöök :)

Aurutatud köögiviljad tšilliõliga

800 g rohelisi külmutatud köögivilju
1 tšillikaun (või veidi tsillihelbeid)
oliiviõli
soola

Auruta köögiviljad peaaegu pehmeks (või keeda soolases vees), nõruta.
Haki tšilli ja kuumuta pannil oliiviõlis. Lisa köögiviljad, maitsesta soolaga ja sega korralikult läbi, nii et kõik ühtlaselt maitsestatud saaks. Serveeri.

äärmiselt meeldiv õhtusöök :) äärmiselt meeldiv õhtusöök :) äärmiselt meeldiv õhtusöök :)

0 kommentaari:

Postita kommentaar