Juustune kartuli-spargelkapsa püreesupp

neljapäev, 5. oktoober 2006

Tegelikult saab selles supis ära kasutada igasuguseid tervislikke köögivilju ja oma maitsele vastavalt kombineerida, meeles pidades, et osad värvikombinatsioonid ainult eriti isuäratavad välja ei näe (nt. porgand + rohelised köögiviljad). Spargelkapsas ehk brokkoli (ehk võõrapäraselt keelt solkides broccoli ja isegi sõnamonstrum brokoli on ette tulnud) on muidugi maitsev igas poosis, mitte ainult püreesupis.
Juust muudab supi rammusaks ja toitvaks ka nendele, kes muidu köögiviljasupist, liiatigi siis veel miskist püreelisest, lugu ei pea. Minule juust lihtsalt maitseb :)

Juustune kartuli-spargelkapsa püreesupp

    4-5 keskmist kartulit
    1 suur või paar pisemat spargelkapsast
    200 g sulatatud juustu (täidab ka soola aset)
    umbes 0.5 l vett olenevalt poti suurusest
    (soovi korral puljongipõhja või -kuubikut)
Köögiviljad pesta ja puhastada, kartulid koorida ja lõigata neljaks või kuueks. Kartulitükid laduda poti põhja ja kallata peale vesi nii, et see ulatuks täpselt tükkide ülemiste äärteni. Spargelkapsas jaotada õisikuteks ja laduda need kartuli peale (pehmenevad aurus, et supp liiga vedel ei jääks). Pott tõsta tulele ja keeta kuni kartuli pehmenemiseni.
Võtta pott tulelt ära, lisada sulajuust ja püreestada (saumikser on siinkohal asendamatu abiline). Kui on kange soov lisada supisse liha, siis võib lisada praetud kanafileekuubikuid peale püreestamist - näevad kenad välja ja mõjuvad rahustavalt näiteks ka "uskmatule meesperele". See viimane nähtus on maitsva kunsti abil õnneks üsna kergesti ravitav. Enamasti on tegu eelarvamustega, et roheline ja tervislik = ei kõlba süüa. Kõlbab küll, kui on hästi valmistatud.


4 kommentaari:

Risto ütles ...

mmm, see näeb küll hea välja.
kui me Lauriga sulle sügispäevadel külla tuleme, kas sa teeksid siis seda meile ka? :P

Thredahlia ütles ...

Mis mul muud ikka üle jääb, kui noormehed hea tuju ja supiks tarvilikuga ukse taga on :)

Anonüümne ütles ...

Otsisin suvaliselt brokkoli püreesupi retsepti ses ma hetkel ei saa muud kui vedelat süüa. Ja just täna oled pannud sellise laheda retsepti! Tänud, lähen poodi ja hakkan tegema, õnneks saumikser olemas! :)

Pille ütles ...

Nüüdseks (ehk neli aastat hiljem) on keelemehed ametlikuks alternatiiviks spargelkapsale lubanud brokoli, nii et enam ei ole see sõnamonstrum :)
Aga mina olen näinud sellist värdvormi nagu "prookol". See pani küll silmi punnitama :D

Postita kommentaar