Suvikõrvitsate õied on söödavad ja atraktiivsed - pealegi võib selleks kasutada isaseid õisi, millest vilja nii kui nii ei moodustu. Päris mitu asjakohast retsepti leiab SIIT. Samuti võib kõrvitsate õisi tainas friteerida, kasutada suppides või kastmetes, täita ja küpsetada, aurutada ja täita külmalt, jne.
Täidetud suvikõrvitsaõied
- 200 g taist suitsusinki (suitsumaitselist, mitte keedusinki)
150 g toorjuustu
1 sibul
1 noor rullkõrvits (20 cm)
30 suvikõrvitsa isast õit
murulauku sidumiseks
õli
Segul lasta natuke jahtuda ja segada juurde toasoe kreemjas toorjuust - võib olla näiteks ürtidega.
Kui segu kipub liiga laiali valguma, võib lisada natuke riivsaia. Vajadusel maitsestada segu soola ja pipraga.
Õitest tuleb eemaldada tolmukad ja täita singiseguga. Kinnitada murulauguga.
Küpsetada õliga pintseldatult 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit või grillida kergelt mõlemalt pooolt.
Sobib ideaalselt soojaks suupisteks.
11 kommentaari:
Vot see on küll loov värk. Olin just nädal aega ühes suvekoolis ja seal tegutsenud meisterkokk kasutas peamise toorainena suvikõrvitsaid, aga nende õitest millegi tegemise peale ei tulnud ta küll.
Hmmm, kui natuke "squash blossoms" või "zucchini flowers" retseptide teemal guugeldada, siis laias maailmas pole nii tegutsemine üldse tundmatu, mina aga näiteks kuulsin nende söödavusest alles paar nädalat tagasi - ju siis pole eestlastel kombeks kõrvitsaõisi süüa. Pealegi ei õnnestu neid turult või poest osta, peab ise peenrast noppima.
"Courgette flowers" on siinkandis retseptiraamatutes ja -ajakirjades üsna levinud ja blogides olen ka päris mitmel pool näinud. Ise, pean tunnistama, pole veel küll proovinud. Väga kenad näevad välja igatahes!
Maitsesid niisama hästi, kui välja näevad :D
Aitäh vihje eest! Keeruline kui samal asjal nii mitu nime on.
Ma tavaliselt kadedaks ei lähe, aga sihuke toidukunst ajab mu suisa roheliseks :)!!!
Kuule, ma vist sain meile veel k6rvitsa6isi orgunnitud :)
Nunii, läheb kokkamiseks! Kõrvitsaõisi on kergem täita ka, nad pole otsast nii kitsad.
Kaua üks kõrvitsaõis värske püsib peale ära korjamist, ehk kas kohe samal õhtul tuleks söögiks teha?
Suure laia Interneti andmetel, kui külmikus hoida, siis tuleb tarvitada hiljemalt järgmisel päeval. Ära närtsivad ja pole enam head. Aga kuna ma tuvastasin juba paari tunniga olulist närtsimist, siis kasutaksin küll kohe peale korjamist ja loputamist.
Selge :( Siis pole mõtet kellegil tuttaval paluda maalt linna toimetamist, kuna selle aja peal on nad siis kutud. Peab ootama kuni kunagi omal kõrvitsapeenar.
Tegelikult on frititud suvikõrvitsa õied traditsiooniline itaalia köögi osa, eeskätt Toskaanas. Ja belglaste tava on neid täita hakklihaga. Et siis puha osa mitmest rahvusköögist.
Aga sattusin siia , kuna otsin hoopis toredat noore courgette´i ehk suvikõrvitsa retsepti, mis piisavalt tema õrna maitsega harmoneeruks, sest sinki- juustu hästi ei taha kasutada.
Kas oskate soovitada- krevetid äkki? Või krabi? Äkki on kellelgi mingi põnev kogemus?
Postita kommentaar