Ürdine õunasiirup tee sisse

kolmapäev, 8. oktoober 2008

Kõik algas sellest, et Kopenhaageni lennujaamast ostsin omale pisikese purgikese Markus Grigo õunasiirupit rosmariiniga, sellist vedelat ja üsna vänget. Tee sisse jube hea panna. Aga purk on pisike ja kipub otsa lõppema. Samas juba tuttavale sidrun/laim-suhkur-ingver möksile tahaks vaheldust. Aga tihti ma Taani ikka satun, eksole...
Siirupi koostises oli suhkur, õunamahlakontsentraat, värske rosmariin ja sidrunhape. Lihtne ju. Ja nüüd on mul midagi sarnast peaaegu lademetes :D

Suhkru kogus oleneb mahla hapususest. Mina tegin üsna hapust mahlast 800 grammi suhkruga ja siirup jäi selline üsna vesivedel. Vedelam sobis hästi, kuna tahtsin, et oleks kasutatav ka morsi tegemiseks, noh igaks juhuks, kui ei õnnestu.
Aga suhkru kogust võib julgesti suurendada (pakuksin 1:1) - rohkem suhkrut annab peale magususe ka paksema, siirupisema konsistentsi. Hapusust saab sel juhul reguleerida sidruniga. Kõike ikka maitse ja eelistuse järgi.

Õunasiirup

Ürdine õunasiirup

1.5 l magustamata õunamahla
800-... g suhkrut (oleneb mahlast ja eelistusest)
2 dl värskelt pressitud sidrunimahla
6-7 tervet oksakest rosmariini (või lavendlit või muud meelepärast)

Sega kõik komponendid potti, aja keema, alanda kuumust keemise piirini. Keeda 10-15 minutit, korja vahepeal vajadusel vahtu. Eemalda ürdid ja villi siirup pisikestesse puhastesse ja kuumadesse purkidesse. Kaaneta purgid ja jäta kaaned allpool jahtuma.
Kasuta sidruni asemel teele lisamiseks või morsi sees, paksemat siirupit ka pannkookidel või jäätisega.

3 kommentaari:

Veronika ütles ...

Väga huvitav kooslus, peas juba käivad mõtted, et ehk peaks ise ka järele proovima :)

Veronika

Thredahlia ütles ...

Kindlasti tasub proovimist.
Aga paksema siirupi saamiseks tasub kindlasti soovituse järgi suhkru hulka suurendada :)

betty ütles ...

Tegin ka seda ja no imeline!!!! Kindlasti tee sees super. Ise mõtlen, et kui liha selles marineerida mõnda aega, mis siis saaks... Peab järele proovima, mis muud.:)

Postita kommentaar