Juustukook, vaarika-juustukook

neljapäev, 17. juuli 2008

Juustukook on hirmpika ajalooga tegelane, nagu juustki :)
What's Cooking America andmetel pärineb Euroopa juustukoogi-traditsioon Antiik-Kreekast, kust roomalsed selle üle võtsid ja placenta'ks nimetasid.
Juusutkooki serveeriti ka esimeste olümpiamängude sportlastele juba 776. aastal e.m.a.
Ometi jõudis juustukoogi retsept päris kokaraamatu kaante vahele alles 1545. aastal.

To make a tarte of Chese - Take harde Chese and cutte it in slyces, and pare it, than laye it in fayre water, or in swete mylke, the space of three houres, then take it up and breake it in a morter tyll it be small, than drawe it up thorowe a strainer with the yolkes of syxe egges, and season it wyth suger and swete butter, and so bake it.
Muutunud on nii keel kui ka retseptid...
Nüüdisajal on ilmselt kõige kuulsam New York'i juustukook, kindlate traditsioonidega, lihtne, maitsev ja lisanditeta.
Kohupiimakoogid ei ole ju meilegi võõrad. Kes meist poleks lapsepõlves kaneeliga õuna-kohupiimakooki või klaasipõhjaõnarustega väikseid korpe söönud?


Mis on parem põhjus kooki teha - homne isiklik 8888-päevane sünnipäev või töökaaslase parematele jahimaadele lahkumise tähistamine? Mõlemad, eks.
Mõeldud-tehtud. Vaarikad turult ja toorjuust poest, küpsised puruks...
Toorjuusutkook vaarikatega

150 g Digestive küpsiseid
75 g võid
600 g Philadelphia maitsestamata toorjuustu
150 g suhkrut
100 g hapukoort
3 muna
3 munakollast
poole laimi koor ja mahl
2 tl looduslikku vanilliekstrakti
400 g vaarikaid või mustikaid serveerimiseks

Purusta küpsised ja mulju pehme toasooja võiga ühtlaseks massiks (võib toimetada köögikombainiga viimase olemasolul). Suru küpsisemass 24 cm diameetriga lahtikäiva vormi põhja (mitte külgedele). Tõsta vorm pooleks tunniks külmikusse.

Hõõru toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks, lisa munad ja hapukoor, sega ühtlaseks. Lisa laimikoor- ja mahl ning vanilliekstrakt ja sega veel kord ühtlaseks.

Soojenda ahi 160 kraadini, vala juustusegu külmale põhjale ja tõsta ahju. Küpseta 50-60 minutit, lüli ahi välja, ava ahjuuks praokile ja lase täielikult jahtuda. Kook peab soojast peast keskelt veel veidi värisema, mitte kuivküps olema (sisu natuke kreemine). Jahtunud koogi võid tõsta külmikusse. Lao koogile värsked vaarikad ja serveeri.
Kõige ühtlasema tulemuse ja pragudeta koogi peaks saama poole vormi kõrguseni vesivannil küpsetades.

Toodete asendamisest... Küpsised võivad ilmselt üsna igasugused kaera- või täisteraküpsised olla, aga toorjuust, see on oluline. Philadelphia sobib nii harilik kui ka light versioon, kuigi esimesega jääb kreemisem justkui. Terega aga on tulemus hoopis teine. Teisi pole proovinud, kõik tähelepanekud on teretulnud. Hea meelega kasutaks kodumaist alternatiivi :)

Veel:
kooke
juustukooke
marjadest
vaarikatest

11 kommentaari:

Tirtsikas ütles ...

Palju õnne 8888 elatud päeva puhul! :)

Mann ütles ...

millised üllatused kui vaid readeriga lugeda:)

eile ostsin kaks pakki philadelphiat ja ei suuda otsust langetada...

aga järgmine nädal siis loodetavasti trehvame.

Thredahlia ütles ...

Aitäh, Rita!

Mann, vaatasin, et läks natuke paljuks nagu :P

See on mul selline universaalne igamarjakook, sees mõõõnusalt kreemine kui üle ei küpseta.

Trehvamise koha pealt loe oma blogi kommentaare :)

Mann ütles ...

a sätiks sinna päevale kui te Pillega kokku saate. see 23 tundub mudu mulle sobivat. esmaspäevaks juba kohting paigas.

Karina ütles ...

Mina olen teinud juustukooki teistsuguse retsepti järgi ja väga erinevate toorjuustudega. Kõige parem neist on Rama Creme Bonjour (mitte see kohupiimajuust, vaid originaalne toorjuust). Philadelphiat pole proovinud...

Pille ütles ...

Karina, see "Rama" seal ees näitab, et tegemist on just kohupiimajuustuga. Ilma kurjakuulutava Rama-sildita Creme Bonjour on õige asi :)

Thredahlia ütles ...

Pillel on õigus, Creme Bonjour ja Rama Creme Bonjour on kaks täiesti erinevat asja. Teine on tahkestatud taimerasvadega kohupiimajuust, mitte toorjuust. Philadelphiat võiks asendada pigem selle esimesega (mitte Rama).

Anonüümne ütles ...

Juustukoogi retsepte on loomulikult mustmiljon. Isegi selle New Yorgi omasid.
Hiljuti avastasin aga kõrvitsa juustukoogi. Kui maitseb pumpkin pie, siis maitseb ka see juustukook.
Oeh, peab vist jälle küpsetama hakkama ...

Elina ütles ...

Palju õnne tagantjärgi! Minu sünnipäev oli muideks päev hiljem, kui postituskuupäeva uskuda :)

Eva ütles ...

Minu tähelepanekuid toorjuustukoogi tegemise osas:
- küpsistena võib väga edukalt kasutada ka kodumaiseid Kalevi (või siis lätimaiseid Selga) vanilliküpsiseid. Nendega on ainult purustamisel pisut rohkem tööd ja vaeva;
- Kõige parema (s.t kreemisema) tulemusena saab ka minu meelest Philadelphia täisrasvase toorjuustuga, aga ka Tere toorjuust ajab asja ära (pisut vihastab see pakendi suurus, 170g!).

Liisi ütles ...

Imehea kook! Tänud retsepti eest :) Olen proovinud varem ka teiste retseptide järgi teha, kuid alati on pealt lõhki läinud...nu pole ilus...
Aga seekord, täitsa super! Ja küpsistest kasutasin Speculoosi.

Postita kommentaar