Lihtne šokolaadikook

esmaspäev, 18. veebruar 2008

Vahel ongi lihtne hea, tegelikult lausa enamasti :P

Lihtne šokolaadikook
(retsept Šokolaadiraamatust)

150 g (toasooja) võid
170 g suhkrut
200 g tumedat küpsetusšokolaadi
4 (toasooja) muna
90 g jahu

Määri 26 cm diameetriga lahtikäiv koogivorm (või kaks piklikku keeksivormi, et saaks retsepti poolitada) võiga ning pane ahi 175 kraadi peale sooja.
Sulata šokolaad madalal temperatuuril või vesivannil.
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munakollased. Sega juurde veidi jahtunud sulašokolaad ja jahu.
Vahusta munavalged kõvaks valgeks vahuks ja sega ettevaatlikult taina hulka.
Vala tainas vormi ja küpseta 30-35 minutit 175-kraadises ahjus.
Serveeri vahukoore või jäätisega.
Kook on kerge ja õhuline, aga mitte kuiv. Jahtunud peast ilmselt ka pudiseb meeletult, aga seda me pole veel näinud, nii et ei oska hinnata :P

Hiljem: kook on seest meeldivalt niiske ja samas õhuline ka järgmisel hommikul ja ülejärgmisel ja... üks eriti mõnus retseptiüllatus.

Teine katsetus ehk šokolaadi-apelsini-ingverikook: pool šokolaadist asendasin ingverišokolaadiga (kuivatatud ingver töötab ilmselt ka) ja lisasin või-munasegule ca 1.5 spl riivitud apelsinikoort.
Vabandage nüüd keelelist väljendust (Nami-nami foorumist näpatud fraas), aga tegu on gastronoomilise orgasmiga!

Ilmselt ma proovin seda retsepti lähiajal ka piparmündi või piparmündilikööriga :P

16 kommentaari:

eni ütles ...

See on ka üks minu lemmikumaid šokolaadiküpsetiste seas. Tohutult lihtne ja mõnusalt suussulav.

Mann ütles ...

väga mõnus kook, täna proovisime.

Thredahlia ütles ...

Tore kuulda! See on minugi uus lemmik, eriti apelsiniga kui nüüd ka piparmünt ära on proovitud :P

Anonüümne ütles ...

Tegin seda kooki kord oma piigale. Tõenäoliselt teen paarkümmend korda veel. HEA!

marit ütles ...

mmm,tõesti jumalik, praegu ampsan soojana, midagi paremat ei oskagi tahta, ainult natuke häirib, et pealt pragunev, aga sellest pole midagi, tõesti võrratult hea!

Kertu ütles ...

Küsimus:D
Kuna ma väga küpsetaja ei ole, aga aegajalt ikka midagi teen, siis kas koogile ei pea lisama küpsetuspulbrit, et kook kerkiks? Tänan vastuse eest:)

Thredahlia ütles ...

Nagu ka hariliku biskviidi ja keeksi puhul, küpsetuspulber pole kohustuslik. Muna saab ka üksinda hakkama, kui on korralikult vahustatud ja vahtu pole liiga palju segatud.

Kertu ütles ...

Aitähh vastuse eest:)

Kertu ütles ...

Mul on 1 küsimus veel :$ Kuidas kook maitseb? Kas on väga tunda tumeda sokolaadi maitset, sest mu mehele ei maitse tume sokolaad kohe üldse:( Või on kook nagu tavaline sokolaadikook ikka:) Aitähh:)

Thredahlia ütles ...

Tume šokolaad maitseb ikka, nagu ta maitsema peab - nagu tume šokolaad. Aga asenda sel juhul mõne heledamaga, mis küpsetamist kannatab :)

Kertu ütles ...

Tegime täna mehega seda kooki ... Ja mmmmmm... NIII HEA:) Aga ma ei vitsunud nende munade eraldamisega jamada ja panin 2 teelusikat küpsetuspulbrit ja ka ilusati kerkis:) Hea kook tõesti. Ahjaa... Me tegime Marabou sokolaadiga, piimasokolaadi panime 2 rida ja ülejäänud grammidpanime tumedat sokolaadi:)
Iga kell teeks uuesti, aga see on kerge kaloriomm:P

Anonüümne ütles ...

Aga millist šokolaadi siis kasutada üldse soovitate?

Anonüümne ütles ...

Aitäh suurepärase retsepti eest!!

Anonüümne ütles ...

PArim Koooook!

Anonüümne ütles ...

tegin just seda kooki täpselt retsepti järgi ja proovisin esimese tüki. Pole ammu nii head lihtsat kooki saanud. tõsiselt maitsev ja suussulav on väga õige sõna selle kohta. Soovitan väga proovida!!!

Dee ütles ...

Väga viis kook, teeme kindlasti veel.
Kasutasin Odense 70% tumedat küpsetusšokolaadi.

Postita kommentaar