Tants ja trall soja ümber

neljapäev, 15. november 2007

Sojapiim, sojakoor, sojajuust, sojajogurt, sojamajonees, sojakotlet, sojahakkliha, sojaõli, sojasnäkid... ja veel lõpmatuna tunduv nimekiri sojatoodetest ja toidulisanditest. Kas soja on imerohi või ülepaisutatud mull?

"Soja on ju nii kasulik - miks sa ei söö?" küsitakse mult pea alati, kui kiidetakse mõnd sojatoodet ja ma tagasihoidlikult mainin, et üritan sojatooteid pigem vältida.
See, et ma sojatooteid eriti ei tarbi, on minu isiklik valik minu isikliku mätta otsast ja minu isikliku subjektiivse allika- ja teadmistepagasi juures.

Kui mõni neist toodetest mulle väga maitseks, siis vahel harva ilmselt ka sööks, aga isiklikult ei ole maitsva otsa komistanud - mulle meeldivad pigem puhtad naturaalsed maitsed. Fermenteeritud sojakastet maitsestamiseks kasutan aga küll ja Kikkomani pudelita on köögist nagu midagi puudu. Tofu mõnes wokiroas on ka päris meeldiv.

"Soja on ju nii kasulik - miks sa ei söö?"
Üritan vastata.

Sojatoodetega käib tihti kaasas fanatismi kalduv propaganda, mis kajastab väga ühepoolselt ainult soja kasulikku poolt. Ka paljudes kasulikes omadustes on tänaseks kahtlema hakatud, kohati on neid lausa kummutatud, aga seda ei saa ju mainida.
See ei müü. Vastukaaluks propagandale võiks tutvuda näiteks selle lingiga või sellega või sellega.
Esimese lingi alt võib leida toreda nimekirja sojamüütidest.

Rohke ja pidev sojatoodete tarbimine on põhjendamatu. Kas me uba või hernest tahame iga päev ja kõige koostises süüa? Ütlete, et paljudes Aasiamaades võlgnevad inimesed sellele on pika ea ja tervise? Oleks väga naiivne uskuda, et ainult üks toiduaine seda põhjustab. Jaapanlaste puhul ärgem näiteks unustagem, kui palju nad söövad võrdlemisi puhtas ookeanivees kasvanud kala ja mereande, lisaks võrdlemisi väikesele kogusele sojale.
Ja kui me siiski tahame kogu hingest uskuda soja imettegevasse võimesse, siis tarbigem seda nii, nagu seda tarbitakse neis "tervetes ja pikaealistes" riikides - söögem traditsioonilisi fermenteeritud sojast tooteid väikestes kogustes, mitte liha ja piimatooteid sojaga asendades.

Me tarbime sojat nii kui nii - lugege pakenditelt toidu koostisaineid. Kui tihti on nende hulgas mõni sojakomponent, sojavalgu isolaat, sojaletsitiin, jne? Neil pole midagi ühist traditsiooniliste Aasia sojatoitudega. Need lisandid, olgu siis pea igas vorstis või muus, on tööstuslikud ja liigselt töödeldud. Miks peab vorst sisaldama sojat? Et tõsta valgusisaldust, et see võiks vähem sisaldada liha? Milleks?
Miks me peaks sojat lisaks sellele "peidetud" sojale muude ületöödeldud võltstoodetena veel juurde sööma ("piimad", "majoneesid", jne.).
Mõistan kui inimesele tõesti väga maitseb või on tegemist naturaalse toote talumatuse või toiduallergiaga, aga lihtsalt propaganda pärast... Miks juua piima, mis pole piim? Soja muide võib ka allergiat tekitada.

Kas te teadsite, et soja masstootmisega kurnatakse põlde Lõuna-Ameerikas (ja mitte ainult) ning neid põlde tehakse kasumiahnuses juurde vihmametsa arvelt? Kas te teadsite, et valdav osa maailmas kasvatatavast sojast on geneetiliselt muundatud herbitsiidiresistentseks, mis tähendab, et seda võib vabalt mürgitada - teised taimed surevad, GM-soja jääb ellu.
Euroopa Liidus on GMO'de kasutamine üsna rangelt reguleeritud, mistõttu toidutööstus üritab nende kasutamist pigem vältida või vähemasti on tootjad kohustatud oma tooteid vastavalt märgistama. GMO sisalduse kohta kehtib EL'is 0.9% komponendipõhine märkimise piirmäär. Kui toidus näiteks soja/maisi komponendist üle 0.9% on GM-soja/-mais, siis on tootjal kohustus see ka pakendile märkida.
Link EL'is lubatud GMO'de nimekirjale ja GMO'sid puudutavale seadusandlusele.

Jah, sojas sisalduvad isoflavoonid, nn. fütoöstrogeenid võivad tõesti aidata üleminekueas naisi, aga need ühendid ei ole kasulikud arenevale organismile, imikule, lapsele. Soja võib nõrgestada imikute immuunsüsteemi ja põhjustada hormonaalseid häireid, millega on seostatud tüdrukute varajast puberteeti ja suguküpsust.
Sojapõhised rinnapiimaasendajad tunduvad piimapõhiste kõrval lausa ebaloomulikud, kahjulikud pealekauba.
Ja kuidas võivad fütoöstrogeenid mõjuda meestele?

Jah, soja võib teatud määral aidata ennetada teatud tüüpi vähi teket, kuid siin ei pruugi soja ja töödeldud sojatooted/sojakomponendid anda kaugeltki sarnast efekti ega mõjuda kõigile inimestele ühtemoodi. Osad uurimused näitavad risti vastupidi, et soja käitub teatud tingimustel hoopis vähi teket soodustavalt. Kummalgi eelmainitud juhul tundub kindlam ja ohutum süüa naturaalset sojat, mitte tablette ja toidulisandeid.

Taimsed hormoonide analoogid on üks asi, aga mitte ainus, mida tuleks tõsisemalt kaaluda. Soja ei ole kergesti seeditav ja raskendab valgulise komponendi omastamist toidust - selles on suuresti süüdi sojas leiduvad proteaaside inhibiitorid. Tegelikult võib sojast leida veel muudki, mida kasulikuks pidada ei saa - näiteks takistab soja mineraalide omastamist.

Soja ei ole liha ega saa selleks kunagi. Soja on uba. Sellega liha asendamine tundub mulle arusaamatu. Miks peab tootma "võltsliha": võltskotlette, võltshakkliha jne. Need ei maitse nagu liha ja neil pole liha omadusi, kui vast valgusisaldus välja jätta. Valgul ja valgul on ka vahe. Ütlete, et see on alternatiiv taimetoitlastele? Aga miks peaks taimetoitlane tahtma süüa midagi, mis meenutab, olgugi et ainult välimuselt, näiteks kanakoiba?

Võtan vabandada asjakohaste linkide vähesuse üle, lihtsalt pole ükshaaval aega otsida. Kui teema kedagi huvitama hakkas või juba huvitab, siis sõber Google/Google Scholar avitab.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh! Ma juba hakkasin arvama, et olen ainuke mittesojafänn. :)

Ray D. Noper ütles ...

Oh, viimaks ometi veel keegi, kes ratsionaalselt võtab sõna sojaga lahmimise vastu. Mitte, et see lihatootjate ürituse vastu kuidagi aitaks... Soja on odavam kui liha.

Isiklikult üritan hoiduda toodetest, kuhu on sojavalku lisatud... Ostan pigem kallima või kiuste rohkem säilitusaineid sisaldava... Ma saan aru sojapiimast jne. allergikute puhul, tean inimesi, kes piimatooteid süüa ei saa jne. aga vorstis...

Anonüümne ütles ...

Lõpuks ometi oled selle teema kokku kirjutanud. See on kindlast väga vajalik, sest sojateemaline propaganada on üle pea kasvamas.

Evelin ütles ...

Ma olen suhteliselt neutraalseks jäänud kõige selle juures. Las hüppavad, kui meeldib. Võrreldes paljude asjadega on soja siiski kasulikum, seega vb polegi natuke propagandat kurjast.

Päris meeldiva maitsega sojapudingit olen söönud küll, aga see sojakodujuust - sorri vaan - oli eht saepuru peterselliga. Ei usu, et see kellegi piimatalumatu südamevalu ravib.

Aet ütles ...

Olen sinuga üsna ühel arvamusel, kuid kuna mul kodus kasvab üks kena poiss, kes esimesed 3 eluaastat piimaallergik oli, siis pean ütlema, et ilma sojata oleks meie elu ikka väga palju raskem olnud. Ei olnud need sojatooted minu maitsele sama head, kui õiged piimatooted, aga laps sai koos meiega jogurtit süüa ja piima juua ja see oli suur asi.

Pille ütles ...

Aitäh asjaliku artikli eest!
Kindlasti on inimesi, kellele sojatooted on asendamatud, sh kõiksugu laktoositalumatusega inimesed jne.
Aga niisama piima-koore-kohupiima asemel sojaasendusi kasutama hakata pole plaaniski. Ise kasutan sojakastet (samuti Kikkomani oma:) ja aeg-ajalt maitsestamata naturaalset tofut - aga sellega ma ka piirdun. Liiga palju soja ja GMO'de kohta lugenud..

Anonüümne ütles ...

aitäh! no täpselt minu mõtted, aga sa oled viitsinud rohkem teaduslikke artikleid juurde otsida. mina ka väldin sojat ja ei saa sellega kaasnevast vasikavaimustusest aru, mulle tundub see pigem kahjulik kui kasulik toiduaine... jah, sojakastet kasutame me ka, aga see on ju väikestes kogustes. sojamajoneesi, -hakkliha jms veidruseid pole aga mõtteski proovida ning sojavalguga keeduvorstid jäävad minu poolt ka tarbimata. sellest ma küll aru ei saa, miks taimetoitlased neid "peaaegu nagu liha" sojasodisid söövad - söö siis liha, kui see tegelikult maitseb :))

Unknown ütles ...

Mulle ka soja ei maitse. Ja pole kunagi selle headuse-hullusega kaasa läinud. Siin on just üks artikkel, mis üritab veenda kodanikke rohkem sojat tarbima http://femme.ee/hoolitsetud/keha/4126.

Lisasin sinna kommentaaridesse viite Sinu mõtetele. Loodan, et ei pahanda:)

Thredahlia ütles ...

Tore on kuulda, et on veel neid, kes selles soja-ajupeses kaine mõistuse on suutnud säilitada ja pimesi reklaami ei usu, eriti nii eksitavat reklaami! Minu meelest on propaganda kurjast, kui see esitab selgelt pooltõde või lausa valetab.

Maris: ei pahanda.

Anonüümne ütles ...

Sisukas postitus. Huvitav, et Second Opinions väidab, et fermenteerimata soja pigem takistab kehakaalu langetamist. Samas Sojaliidu materjalides nimetatakse seda väga sobivaks toiduks kaalujälgijatele. Näiteks http://sekretar.ee/175757art/. Samuti väidab Sojaliit, et soja vähendab rinnavähi ohtu, samas Sinu toodud allikad väidavad, et soja suurendab vähiriski. Asi pole mitte kerges eriarvamuses, vaid üks kahest otsesõnu valetab. Seda enam, et vähiohu vähenemise ja suurenemise põhjendus on sama: fütoöstrogeenide sisaldus sojas!

Thredahlia ütles ...

Jutt on kindlast rinnavähi tüübist, mis sõltub hormoonist ja soja ennetav või soodustav mõju oleneb sel juhul ilmselt üsna oluliselt naise vanusest ja sellest tulenevatest keha loomulikest hormonaalsetest eripäradest. Minu loetud allikate põhjal võib soja mõjuda mõlemat pidi - aga pooltõde müüb ju oluliselt paremini.

Mutt ütles ...

Põllumajandusloomade toiduks kulub umbes 85 protsenti maailma sojatoodangust, mis omakorda tähendab, et mida rohkem GMO-d seda kasulikum LOOMAkasvatajatele.
Niiet kas süüdi on taimetoitlased, et maailm mädaneb?

Sellele, et sojaga liha asendatakse on lihtne vastus: ei taha laipu süüa st. teistele elusolenditele haiget teha.

Thredahlia ütles ...

Toidutööstus kasutab sojat vägagi arvestatavates kogustes ja veeretada kogu "süü" lihatootjate kaela on natuka naiivne. Sojat inimtoidus toetab tugev propaganda ja seda müüakse kalli hinna eest "tervisetoodete lettides", sedasama sojat, mida odava valguna lisatakse nt. vorstidesse :D

Kõik asjad on suures koguses kahjulikud. Ma ei väida, et taimetoitlus kuidagi maailma mädanemises süüdi oleks, küll aga suures osas väga kallutatud info levitamises.
Tark taimetoitlane ei asenda kogu loomset valku sojaga, ei tarbi seda igapäevaselt ja toitub mitmekesiselt ning tasakaalustatult.
Süües liha, sööme laipu.
Ostes mune ja piimatooteid, tapame massiliselt loomalapsi (kukk-tibud ja pull-vasikad nt.).
Keeldudes loomsest söögist eitame oma olemust ja päritolu.
Aga see pole selle postituse teema...

Postita kommentaar