Kiire ja lihtne pasta - tomati ja tuunikalaga

pühapäev, 7. detsember 2008

Alasti spagetid tomati-tuunikalakastmes

Kokkamisele kulub maksimaalselt 20 minutit :)
Erinevalt ekslikust pildist sobib see kaste paremini lühikeste pastavormidega (penne, farfalle, teokarbid, jne.). Spagetid on üldse pirtsakad ja tükilisi kastmeid eriti ei armasta.
Oluline selle pasta puhul on valida kvaliteetsed toorained. Kõige odavamast kalakonservist (see purustatud ollus karbis) tuleb kahjuks jubedus kuubis. Letilt võiks haarata sellise konservi, kus kala on suuremate tükkidena ja koostis tervisesõbralik. Pasta valimisest ja keetmisest olen siin juba rääkinud.

Pasta tomati ja tuunikalaga

400 g pastat (vastavalt sööjate arvule)
1 purk purustatud tomatit, ürtidega või ilma (ca 400 g)
1 karp head tuunikala õliga või õlita (ca 100 g, võib ka 2 karpi)
1 sibul
1 tl suhkrut
paar küünt küüslauku
värsket basiilikut või peotäis musti oliive
oliiviõli
soola
musta pipart

Koori ja haki sibul ning küüslauk.
Prae sibul oliiviõlis klaasjaks. Kalla pannile sibula otsa tomatipasta ja küüslauk, jäta madalale kuumusele podisema.
Pane pastavesi tulele ja lase keema. Lisa sool ja pasta.

Nõruta kalakonserv ja viiluta oliivid, kui neid kasutad. Haki peotäis värsket basiilikut, kui on (kuivatatut ära siinkohal kasuta).
Lisa kastmele kala (ja oliivid) ning sega läbi, et kala väiksemateks tükkideks laguneks. Maitsesta kaste suhkru, soola ja pipraga (viimast üsna ohtralt). Kuumuta madalal tulel veel 3-4 minutit ja keera tuli alt ära.

Keeda pasta valmis (al dente), kurna ja kalla pannile. Lisa samasse ka hakitud basiilik. Sega kastmega läbi (vajadusel lisa natuke pastakeeduvett) ja serveeri kohe (soovitavalt ilma juustuta).

4 kommentaari:

Ing. ütles ...

Kuna tuunikala pasta on meil kodus lemmik-kiirsöök, siis on mul korra juhtunud, et kasutasin eelmisest päevast ülejäänud basiilikuga tomatipastat selle kastme valmistamiseks ja minu arvates teeb basiilik sellisele kastmele ainult kahju (muudab liiga magusaks). Järgmine kord proovi hoopis kapparitega (mis lisad kohe peale tuunikala ja enne tomatipastat) - st järjekord oleks selline: Kaks küüslaugu küünt õlli, seejärel sibulad klaasjaks, lisa tuunikala ja supilusikas-kaks kapparaid koos vähese valgeveiniäädika-vee seguse kastmega, milles nad marineeruvad nagunii, seejärel üks (või ükspool) purki ploomtomateid, lased viis minutit kuumeneda ja vajutad tomatid katki. Lase haududa, kuni konsitstents ei ole enam liiga veerohke ja serveeri penne, conchiglie või äärmisel juhul väiksemat sorti rigatoni'dega. Auguga pasta peaks igatahes olema. Selliselt tehtud tuunikala on ka lastelemmik.

Thredahlia ütles ...

Tänud, Ing! Basiilikuga meeldib mulle ainult juhul kui see on lõpus värskelt sisse segatud, mitte basiilikuga hautatud, see on tõsi. Ja kapparid peaks andma mõnes mõttes sarnase efekti oliividele, proovin kindlasti ära. Oliive lisades ma basiilikut üldse ei kasuta.

Ruudi ütles ...

Ma just tahtsin öelda,et basiilik küll sinna ei sobi eriti :)
Ning mina teen üldse tuunikala kastet sibulaga. Täitsa hea on ka ainult sibul ja tuunikala.
Ning maitsena tüümiani...
Kapparitega läheb liiga sitsiiliaks kätte ja siis võib ka paar apteegitilli seemnekest sisse visata maitseks ( ja lapsele ei maitse)

Mari-Liis ütles ...

Tegin taas. Väga maitsev! Nüüd on tuunikala ja tomatid igaks juhuks külmkapis olemas :) Eelmisel korral kiitis kogu mo meespere samuti, st lisaks meeslemmkule ka vennaraas.

Postita kommentaar