Mozzarella tomatiga on mõnus, eksole. Tomat juustuga viib ju igas poosis keele alla, onju.
See ongi selline universaalne pirukas, et saab kasutada just oma lemmikjuustu, olgu selleks siis feta, mõni hallitusjuust või eriti tugevamaitseline koorikuga kitsejuust. Kõik sobib ja maitseb hää. Lihatomativiilud sobivad, terved kirsstomatid sobivad, ürdid ka. Universaalselt hea. Selles pirukas, mis pildil, on seekord kasutatud just seda eriti kasukast kitsejuustu ja peal Parmesani asemel seekord Pecorino Romanot.
Fetaga meeldib mulle ilmselt rohkem :) Kitse sai natuke liiast, aga pirukas on sellest hoolimata hirmhea.
Ja kui tomat ei istu... proovige Evelini eriti juustust juustupirukat.
Juustupirukas tomatiga
100 g soolast võid (või võid+searasva 1:1 ja soola)
200 g nisujahu
2 spl külma vett
100 g koorikuga kitsejuustu või 150 g fetat
200 g kirsstomateid
250 g paksu hapukoort
2 muna
Parmesani vms. kuiva tugevamaitselist juustu peale raputamiseks
musta pipart
Näpi võikuubikud jahuga ühtlaseks pudiks, lisa vesi ja mudi ühtlaseks tainaks (säilib ideaalselt sügavkülmas, võid teha mitmekordse koguse ja jagada pallideks).
Rulli tainas küpsetupaberile ja kata sellega 24 cm diameetriga lahtikäiv küpsetusvorm (paari cm kõrguselt) ja pane vähemalt pooleks tunniks külmikusse.
Trimmi ääred, torgi põhi kahvliga auguliseks, kata tainaääred fooliumiga ja eelküpseta 10 minutit 220-kraadises ahjus.
Võta vorm ahjust välja, eemalda foolium. Lao põhjale juustuviilud või kuubikud, nende vahele tomatid ja kalla üle hapukoore-muna(-ürdi)seguga, raputa kõige otsa tugevamaitselist riivjuustu. Jahvata peale musta pipart ja küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni munapiim on tahkunud ja tomatid pisut lõhkenud koorega.
Lase 15 minutit jahtuda ja taheneda, serveeri soojalt toorsalatiga või kerge einena.
11 kommentaari:
Vot kui sarnaselt me seekord mõtlesime-tegime :) Väga ahvatlev, mul käivad siiamaani neelud eilse piruka järgi.
Imeilus pirukas. Ääred näevad välja nagu täppisteadus :). Maitsvuses olen ka kindel, nii headest asjadest ei saagi midagi muud kokku tulla, kui väga maitsev!
Ma tahtsin ka neid kauneid ääri kiita (pirukas ise ka muidugi tipp-topp).
Aga mis võid Sa siin kasutad? Pole ju või mitte kõige puhtam ja igasuguste ainete vaba ja üldsegi tervislik?
Pirukas on muidugi ilus! Njämmanjämmma.... :)
Aitäh :)
Ääred jäävad ilusad, kui need peale taina vormi silumist lihtalt julmalt tasaseks lõigata.
Anonüümsele... kasutan võid, st. >80% rasvasisaldusega võid, mitte margariini ega vesist taluvõid.
Enamasti on tegu Saaremaa, Tere või Valio võiga (see soolane variant nt.).
Või ei ole tervislik? Julgen vastu vaielda... elada ei ole tervsilik.
Äraütlemata ilusa ja maitsva väljanägemisega :)
mõistlikus koguses või on igakell tervislikum, kui mistahes reklaamitud margariin.
Ma tean isegi, et kõige tervislikum on nälga surra, aga või tervislikkuses ma kahtlen, veel vähem margariini omas ega tarbi neid, vahel koogi sees vast...
Aga kui koogiteoks läheb, siis jätan Su soovitused või sordi osas meelde!
Tänud!
mina tegin fetaga ja lehttainaga selle piruka ja see oli kyll väga rammus, ma ei suutnud järgmisel päeval seda pirukat kahjuks syya:(
Viimasele anonüümsele: mitterammus juustupirukas - normaalsest juustust teoastamatu üritus :D
Ja mõni lehttainas on eriti rasvane margariiniplönn...
Oi, sellest sai vääääga mõnus pirukas!
Põhjas kasutasin üht lahjemat sorti võid ning lisasin siis näuotsaga soola. Tomatite vahele pikkisin Camambert'i juustu ning hapukoore-munasegusse lisasin veel väikese karbi toorjuustu ning pestot. Peale puistasin Richteri meierei juustupuru.
Ülimalt maitsev ja kreemjas, talletan retsepti edaspidisekski ;)
Postita kommentaar