Loomalik jaanipäev ja botaanikaaed

neljapäev, 29. juuni 2006


Jaanipäeva pika nädalavahetuse olin mina oma loomaaiaga põhjarannikul "looduses". Siin paneelmajade vahel ju põssasid muru peale ei vii, ei tule pähegi. Poepuuridel on lisaks kergele puhastamisele ka see pluss, et võrekuppel käib lihtsalt maha ja sellega saab loomad varjulisse kohta õue viia. Vabakäigukasside pahategusid kartes neid küll kahjuks omapäi jätta ei saa (rüüstavad linnupesi ja kiusavad puuriloomi).

Sai puhtamal murul loomühikuid tuulutatud, oli päikest ja seltskonda ja liha ja kooki ja veini (seda viimast ehk liigagi palju), oli jaanipäev.
Jänku kasutas juhust vabalt kaevata ja oi seda rõõmu, et nii ka auk tekkis, toas laminaadi peal on ju kuivtrenni tehtud küllalt. Mulda lendas igatahes mitu kehapikkust seljataha ja kingade sisse, hilisõhtuses hämaruses.



Botaanikaaeda jõudsime üle tüki aja ka. Ei mäletagi millal seal viimati käisin, aga ju see keskkooli lõpetamine talveaias oli. Seal on ilus... ja rahulik. Kuigi rosaarium oli veel üsna ühtlaselt roheline (välja arvatud kibuvitsad, mis mulle suursugustest ja kõrgi olemisega roosidest vast rohkemgi meeldivad), siis alpinaarium ootuspäraselt kirev ja arboreetum meeldivalt varjuline.
Pruunid, hõõguvoranžid ja kollased toonid on mulle alati meeldinud. Ühe uue suure lemmiku leidsin ka - pisikese punase hunditubaka (Hieracium aurantiacum, vasakpoolne pilt) - ja üks kena kollane püsik jäi silma, aga nime ei leidnud (parempoolne pilt). Ja oi neid erinevaid hostasid seal püsikute peenras!
Alustasime me aga hoopis kasvuhoonetest ja oma teise poole kaotasin kaktuste-agaavide juurde. Sinna pidi karvase eksemplari imetlemiseks lausa tagasi minema. Aga kaktus oli ilus tõesti ja üsna fallilise vormiga (all vasakul). Häbeliku mimoosi (Mimosa pudica) leidsin ka üles ja ei hoidnud oma leidu saladuses. Silti selle juures hetkel polnud, vist liigse näppimise kartuses.
Siltidega sai veel nalja, ma mõnda ikka lugesin, kui suurem ja silmpaistvam oli :P
Naljakate lehtedega taim Uus- Meremaalt, lainjas utekakar (all paremal), kannab inglisekeeli nime "Bushman's toilet paper" või "Bushman's Friend" - iseenesest ju loogiline, et kui juba üks siis ka teine :D



4 kommentaari:

ematehnik ütles ...

kas see kena kollane mõni päevaliilia (Hemerocallis...) ei ole?
Google piltidel näeb too üsna sarnane välja.

Thredahlia ütles ...

Mulle ka meenutas liiliat, aga need olid püsikute juures, mitte liiliate... see segadusse ajaski. (Ematehnik on vist universaalne eluslooduse määraja - "putukatest puudeni" :P)

ematehnik ütles ...

päevaliilia polegi päris liilia, liilial on sibul, päevaliilia on mingi juurika või risoomiga. ja lehed on ka teistsugused. püsikud muidu mõlemad.

(ematehnik on pööraselt uudishimulik ja tuuseldab mööda netti, eks midagi jääb külge ka :))

Anonüümne ütles ...

look at the deeply depressed eyes of the bunny on the first photo...

probably he thought you are making photographs for a recipe

Postita kommentaar