Lehtpeedist, ikka maitsvalt

kolmapäev, 18. juuli 2012

Spinatiga olen ma sõber juba pikka aega, nii kaua, kui meie tutvus on kestnud. Lehtpeediga polnud selle suveni olnud au kohtuda. Õnneks leidis see tänuväärt taim tee ämma kasvuhoonesse :)
Noort lehtpeeti koos kaunilt värviliste vartega oleme liha kõrvale tarvitanud rohelises salatis. Peet aga kasvab ja veidi küpsemat lehte ja jämedamat vart ma enam salatisse panna ei tihanud. Kuuldavasti sobib lehtpeet aga ka hautamiseks analoogselt spinatile. Ja kui nüüd päris aus olla, siis mulle maitseb ehk spinatist enamgi. Lihtne ja kiire nauding on igal juhul garanteeritud. Tasub arvestada, et sarnaselt muudele "lehelistele" kaotab lehtpeet kuumutades kõvasti mahtu.

20120714-IMG_0035


Hautatud lehtpeet (ehk mangold) või spinat
2-le

üks mehisem või paar naiselikumat peotäit värskeid täiskasvanud lehtpeeti koos vartega
2-3 sl võid
2 šalottsibulat
2-3 küünt küüslauku
näpuotsaga tšillihelbeid
2-3 spl vett või puljongit
veidi soola

Pese ja kuivata lehtpeet ning vajadusel lõika ära varte alumised otsad, kui need on liiga puised (oleneb peedilehtede vanusest). Lõika lehtedest laiemad ribad ja tükelda varred suupärasteks tükkideks, haki sibul ja küüslauk.
Kuumuta poti põhjas pool või kogusest ja prae selles klaasjaks sibul. Lisa küüslauk ja tšilli ning kuumuta segades küüslaugu pehmenemiseni. Väldi sibula ja küüslaugu pruunistumist.
Lisa potti lehtpeet, sega läbi, kuumuta hetk ja lisa vesi. Kata pott kaanega ja hauta madalal kuumusel aeg-ajalt segades ja vedeliku olemasolu kontrollides 4-5 minutit, kuni varred on pehmed ja lehed veel rohelised. Vajadusel lisa vett. Sega peedi hulka ülejäänud või ja maitsesta soolaga. Serveeri soojalt :)

20120714-IMG_0049

Alumisel pildil on kastmeks kasutatud peedi hautamise vedelikku, millega on "pestud" kana praadimise panni. Kokku viis see taldrikutäis, tsiteerides klassikuid, jalad suust...

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Kui ma lehtpeedi-ricottavormi teha ei viitsi, siis praen lihtsalt oliiviõli ja tibakese küüslauguga läbi, ka tšillihelbeid olen lisanud või siis suitsupeekonitükikesi. Nii et peaaegu analoogne roog - mõnusalt lihtne ja värviline ja maitseküllane.
Meil õilmitseb lehtpeet aias juba kolmandat aastat :)

Thredahlia ütles ...

Pille, ma spinatit ka enamasti praen ja eriti ei hauta, aga lehtpeedi suurtel lehtedel praadimisest ei piisanud, tilga vee ja lühikese hautamisega sai parem. Aga lihtne ja mõnus on küll!

Krentu ütles ...

Aitäh! Ma panin ka lehtpeedi peenrale kasvama, teadmata, mida temga õigupoolest teha. Mõtlesin, et selleks ajaks, kui saaki koristama saab hakata, uurin järele :) Siiamaani panin salatisse, hea maitsega oli. Nüüd vajasingi inspiratsiooni, mida edasi teha:) Proovin kindlasti järgi!

Postita kommentaar