Lasanje

esmaspäev, 23. jaanuar 2006

Eelmisel nädalal sai jälle kord lasanjet tehtud ja seda hoolega Garfieldi kombel hävitatud. Ja uuesti leidis kinnitust fakt, et hea toit saab alguse esmaklassilisest toorainest.
Nimelt olen mina siiani teinud lasanjet enamasti odavamatest Torino plaatidest, aga seekord olid Barilla plaadid. Kvaliteedis on ikka tohutu vahe ja toidust meeltele hoopis suurem nauding.

Paar retsepti ka :)



Hakklihalasanje (plaadipakilt kohandatud retsept)

  • 200-300 g riivjuustu
    Peale raputamiseks Parmesani juustu
    Lasanjeplaate
  • Hakklihasegu:
    400 g hakkliha
    400 g purustatud tomateid ürtidega (nt. pune e. oregaano + basiilik)
    1 sl tomatipastat
    150 g shampinjone
    1 suurema porru valge osa (või sibulat)
    1 punane paprika
    marineeritud küüslauku (või värsket)
    soola
    punet
    basiilikut (värskega on eriti hea)
    musta pipart või soolata piprasegu
  • Kaste:
    0.5 l piima
    2 sl võid
    1 sl jahu
    jahvatatud muskaatpähklit
    Kastet kulub tublisti rohkem, kui lasanjet vormis korralikult kokku ei suru.
    Seega võib teha rohkem.

Hakklihasegu:
Hakkliha praadida paprika, porru, seente ja maitseainetega läbi, hautada purustatud tomatiga ja panna oma järge ootama. Maitsestada tugevamini kui harilikult, sest pastatooted imevad maitsed enda sisse. Kuivatatud basiilik lisa koos tomatiga, värske alles siis, kui võtad panni tulelt ära.
Kaste:
Kuumutada poti põhjas või. Riputada kuuma rasva sisse energiliselt segades jahu, natuke kuumutada. Lisada vähehaaval segades piim. Maitsestada jahvatatud muskaatpähkliga. Keeta paar minutit pidevalt segades. Jätta kaste oma järge ootama.
Edasi:
Laduda kandilisse vormi vaheldumisi hakklihasegu, riivjuust, lasanjeplaadid (kihid üksteise suhtes risti). Iga kihi vahele kallata kaset, mis muidu pärast ei imendu ühtlaselt. Alumiseks kihiks jääb hakkliha ja ülemiseks riivjuust. Kõige peale panna Parmesani laastusid (võib ka peenelt riivida). Lõpuks peab kaste plaate katma.
Küpsetada 200-225 kraadi juures, kuni enamik kastmest on imendunud (u 45 min).



Kana-spinati-seene lasanje
Vahelduseks hakklihalasanjele. Maitseb ka neile, kes spinatit muidu ei söö.

  • Lasanjeplaate vastavalt vormile
    300 g kõvemat juustu
    Parmesani peale riputamiseks
  • Kaste:
    0.5 l piima (või rohkem - oleneb kui tihedalt vormi täita)
    2-3 sl võid
    1 sl jahu
    muskaatpähklit
  • Täidis:
    400 g kanafileed
    250 g külmutatud spinatit
    200 g ricottat (või pooleks ricottat ja tükeldatud mozzarellat)
    200 g värskeid shampinjone
    1 muna (võib ka ära jätta)
    1 suur porru (hele osa)
    1 piprakaun
    värsket basiilikut
    küüslauku
    soola
    musta pipart

Kaste:
Nagu eelmises retseptiski
Täidis:
Segada omavahel sulatatud ja nõrutatud spinat, ricotta, basiilik ja muna. Jätta segu ootama. Tükeldada kanafileed väga väikesteks tükkideks (peab kihtide vahel püsima). Prae neid mõni minut koos viiliutatud porru, piprakauna ja küüslauguga. Lisa tükeldatud seened. Maitsesta tugevalt soola ja pipraga (soola spinatisegus ja kastmes pole). Tõsta tulelt ära. Sega spinatisegu kanalihaseguga.
Edasi:
Lao vormi vaheldumisi kiht lihasegu ja lasanjeplaate ja uuesti otsast peale, iga kihi vahele kastet, sest muidu see pärast ühtlaselt ei imendu. Arvesta, et vormi ülaäärde peab jääma ruumi paisumiseks ja alumine kiht peab jääma lihasegu. Kata vorm soovi korral riivjuustuga ja puista peale Parmesani.
Küpseta umbes 200-225 kraadi juures kuni enamik vedelikust on imendunud (umber 45 minutit).

0 kommentaari:

Postita kommentaar