Nüri või ebamugav nuga köögis võtab absoluutselt igasuguse söögitegemise isu, hea noaga on see aga lausa lust, mistõttu tasub nuge hoolega valida ja oma käega järgi katsuda. Aegade jooksul on nuge kogunenud, aga mõned neist on oluliselt paremad kui teised. Mina ladusin enda lemmikud hommikusöögi kõrvale lauale.
Millised on teie lemmiknoad ja miks? Veel parem, näidake oma nugasid :)
Üleval terapidi võitoosis on Fiskarsi võinuga - vist mu absoluutne lemmiknuga! Hea lai tera, et võid/toorjuustu/pasteeti määrida ja peene sakilise teraga lõikab see nuga hommikusöögilauas probleemideta nii kurki-tomatit kui vorsti.
Allpool järgmine on suur Victorinoxi puupeaga kokanuga - istub kätte ja tera on hea. Igapäevane abimees, eriti hakkimisel.
Kahest väiksest alumisest parempoolne on Nami-nami Pille (aitäh!) kingitud hambuline ja hirmterav Victorinox (tomatinuga?). Tomatit lõikab meil tänu Fiskarsi teritajale sisuliselt iga nuga, aga selle hambulisega on hea kukleid poolitada, leiba lõigata. Leiva lõikamiseks on küll olemas ka Villeroy & Bochi leivanuga, ilmselt Rimi kampaania korras soetatud - pole üldse halb nuga, aga kasutust eriti ei leia ja on käes ebamugav.
Pisike parempoolne on kirjade järgi CS Kochsysteme üllitis. Samuti kingitus ja müügil peaks olema Maksimarketites. Meeldivalt raske, äärmiselt mugav kasutada ja istub väga hästi kätte. Aitab ära teha igasugused peenemad tööd.
Koorimisnoast ei saa ka muidugi üle ega ümber. Proovitud on seda ja toda, ka paljukiidetud, aga mu meelest täiesti mõttetut ja ebamugavat Tupperware jupstükki. See must-valge tegelane pildil on soetatud Novaluxist ja kui ma seda kasutama hakkasin, siis läksin ja ostsin ühe igaks juhuks veel varusse (sest mul tekib ilmselt paanikahoog ja kartulit enam süüa ei saa, kui ma selle noa kaotama peaks). Hea kerge, terav, pöörleva teraga ja ülimugav koorimisnuga on - sellega saavad meil kooritud nii kartuli-porgandid kui õunad ja kiivid. Kartulite koorimine on lausa lust!
Puudu on hea parajalt painduv fileenuga ja mugav suur süvenditega teradega kokanuga (et viilutades viilud tüütult tera külge ei jääks). Kui need ka leiaks, siis oleksin oma nugadega juba täitsa rahul. On kellelgi soovitusi?
10 kommentaari:
Väga muljetavaldav galerii!:)
Minu lemmiknuga on hetkel WMFi Yamato Deba nuga (http://www.amazon.com/WMF-Yamato-Deba-Knife-Blade/dp/B001E5G0P4), mida kasutan pmst kokanoana, eriti abiks on kõiksugu juurviljade tükeldamisel ja hakkimisel. Lihaga tuleb samuti hästi toime.
Puudust tunnen heast väiksemast noast, sakkidega noast ja fileerimisnoast. Kuid õnneks seisab ees reis WMFi vabrikupoodi, kus suurepäraseid nugasid (ime)odavalt ära antakse:)
minu lemmikuks on "Thomas" jaapani kokanoad. väiksem ja suurem. neil nugadel on tera ääres sellised lohukesed, et toit noa külge kinni ei jääks. noad on imeõhukesed ja väga teravad. eelistan neid nuge näiteks "fiskarsi" või "villeroy & boch" nugadele.
Olen kasutanud Tramontina "Century" sarja nugasid ja üldjoontes rahule jäänud. Lemmikuks on osutunud nende jaapani kokanuga: http://www.tramontina.com.br/products/16888-cook-#039;s-knife
Meil õnnestub neid katsuda ja soovi korral osta Arkogreni laost. Poodides müügil ei ole näinud.
Enamus nuge on Victorinox ja Fiskars. Kumbki firma enam ei rahulda. Koorimisnuga on Fiskarsilt ja meeldib, peale koorimise saab ka mõnusaid laaste salatiks tõmmata. Fileerimisnuga vaata ka jahinduspoodidest. Ise vist ennem rahu ei saa, kui koju on jõudnud mõni nuga alljärgnevatest http://www.japanesechefsknife.com/KDSeries.html
Tamasseeri raud on ikka tamasseri raud:) Teise variandina kaalun tamasseeritud terasest kokanoa tellimist mõnelt Eesti sepalt.
Minu asendamatu abimees köögis (ja peale leiva-saia ning hakkimisenoa) ei ole tavaline kööginuga. Tegu on Sardiinia pattada-noaga. Pilt http://www.flickr.com/photos/sunshinesbetter/5493946746/
Seda nuga kasutatakse Sardiinias kõikjal - alates enesekaitsest-sõjapidamisest, lamba tapmise ja nülgimiseni ning ühel korralikul Sardiinia koduperenaisel on too abiks ka köögis. Sain enda noa kingiks äialt abiellumise puhul. Tegu on käsitööga, vars on muuseas loomasarvest. Istub suurepäraselt kätte, tera-pideme tasakaal on suurepärane, teravusele vastast pole leidnud (vahel tõmban teise noaga üle tera ja ongi kõik), vastupidavus on viis pluss, äia enda nuga on tal juba viimased 27 aastat, ilma ühegi täkke või kriipsuta teral). Kaks miinust - sõrme lõikamine on ebasoovitav, haav on sügav ja sa ei tunne lõikamist, enne kui verd pahinal voolab ja haav paraneb aeglaselt ning valulikult. Teiseks tohib pesta vaid tera, käepidet märjaks tegemata, ning korralikult kuivatada - muidu läheb seest murdepunkt rooste ja ta ei avane-sulgu enam. Nii, et high-maintenance ja alla 18-aastastele rangelt keelatud. Oma noata ma köögis tegutsemist ei suuda nautida. Kõik teised riistad tuduvad nürid ja kohmakad.
Minu, tagasihoidliku toidunautleja jaoks on victorinox suurepärane. Samuti ei saaks ma käägis hakkama oma Hackmann pottideta ja Thomas pannideta.
Koorimisnuge on mitmelt firmalt, aga kasutuses on tavaline 8 eegune, kusjuures ostsin igaksjuhuks ka teise samasuguse :)). Villeroy&boch-i nuge on mul ka, aga need on minu käele kohmakad (või minu käsi on kohmakas nende nugade jaoks) ja Fiskars täiesti alla arvestuse. Fiskars sobib inimestele, kes köögis vähe tegutsevad, aga vajavad ikkagi enamvähem head riista.
Või jaoks meeldib kasutada puust abivahendeid.
Maiekas
Ega keegi ei saa tegelikult nuga soovitada, sest käed on väga erinevad. Teravaid nuge on palju, aga mugav peab ka olema.
Mul on kasutuses Kyocera keraamiline köögiviljanuga, hambuline pikk saianuga (ei tea brändi, vana on), MAC üldnuga, kõvera otsaga koorimisnuga on vist Victorinox ja Tamahagane damaskuse terasest kokanuga.
Aga võinuga on hoopis antiikne, ümara laia peaga, vanaema kuskilt leidis.
Mulle meeldib ka, kui koorimisnoal on liikuv tera. Ise kasutan Sveico koorijat - on käes mugav, koorib õhukeselt, näeb viisakas välja ning on odav (http://www.amazon.com/Fruit-Vegetable-Peeler-Sleeve-Sveico/dp/B002U9JT7E/ref=pd_rhf_p_t_1). Teistest nugadest on mitmed Fiskarsilt, kuna on odavad ja ajavad asja ära :)
m.
Lugesin, et ühel eelnevatest kommentaatoritest on probleeme olnud Villeroy&Bochi nugadega.
Minu lemmik köögis on aga just üks V&B nuga! Kahjuks ma selle pilti Internetist ei leidnud (arvatavasti otsimise viga), kuid võin teile kinnitada, et see pisike on oma töös väga tubli ja koostöövalmis :)
Vana postitus, aga sattusin alles nüüd lugema. Minu vaieldamatu lemmik: Wüsthof Classic Hollow-Ground Santoku Knife. Ei ole liige raske ega liiga kerge, tera on paraja paksusega. Suurepärane nuga. Üldse olen Wüsthof nugade sõber. Kodus 7-pealine Wüsthof komplekt ja kuigi tavaliselt komplekte ei kiideta võin mina öelda, et minu oma on ennast igati õigustanud, sest igapäevases kaustuses on neist 4. Suurt sakilist leivanuga, lihakäntsaka tõstmiseks mõeldud "harki" ja suurt väitsa ju iga päeva vaja ei lähe, aga päris kasutuna ei vedele keegi ja mulle meeldib, et nad on kõik kindlalt oma kohal pesades. Ahjah, komplektis on käärid ka ja neid kiidan ka taevani - käivad lahti ja saab korralikult puhtaks pesta!
Postita kommentaar