Nutt, hala ja eluhea praetud kanamaks peaaegu Liibanoni moodi

esmaspäev, 8. veebruar 2010

Esiteks, postituse lõpus on retsept eluheast praetud kanamaksast, Nami-nami Liibanoni köögi õhtult ja juba mitu korda korratud lemmik. Mitte lasta ennast pildist häirida...
Muuseas, proovige vürtspipra asemel ka kaneeliga :) Ja kui juhtub, et maks on mõeldud jutukõrvaseks suupistelauale, siis tasub lõigata pisemad tükid - nii on jahtunult maitsvam.

Aga nüüd nutt ja hala...
Ma pole näritud õuna marki rüperaali (ei halvusta, meeldima hakkas, esimese õhtuga) suutnud õpetada näitama sellist pilti, mille puhul fotod ka hiljem PC ekraanil vaadatavad oleksid. Praegu ei ole :( No juba parem, kui alguses, aga ikka on valus.

Ja teiseks - eksperimenteerida edaspidi lihtsamate modellidega, mitte ühekorraga tumeda kolemaksa, sinise taldriku, malmradika (muu tausta puudumisel) ja tagant langeva valgusega. Maks maitses kordades paremini, kui välja nägi, ausalt.
Rääkimata sellest, et meie kaubandusvõrgust oli otsas nii koriander kui ka petersell ja ainuke roheline asi kodus oli laim... ning igaks juhuks valgel taldrikul serveeritud pilt jäi häirivalt ebaterav.
Taust ja valgus peale remondikadalippu vast paraneb, muu on peas kinni.
Lootus teha maksaga sama, mida kapsa-hakklihahautisega, läks vett vedama. Eks uuesti ja paremini, aga retsept on sellegipoolest väärt jagamist.

Praetud kanamaks


Praetud kanamaks peaaegu Liibanoni moodi
Nami-Namist, pisikest mugandustega

3 sl oliiviõli või või-õlisegu
1 väike sibul
5 tk nelki
500 g kanamaksa
0.5 tl jahvatatud vürtspipart (või veidi kaneeli)
0.25 tl purustatud musta pipart
jahvatatud meresoola
4 küünt purustatud küüslauku
poole sidruni mahl
2 sl hakitud värsket koriandrit

Valmistamine:
Lõika kanamaksad väiksemateks tükkideks.
Koori sibul, torka nelgid sibula sisse. Kuumuta õli ja “nelgisibul” suurel praepannil mõõdukalt tugeval kuumusel. Nelke võib ka sibulata õlis kuumutada ja enne maksa lisamist välja õngitseda.
Kui õli on kuum, siis lisa ettevalmistatud kanamaks ja prae 3-4 minutit aeg-ajalt segades. Pann peaks olema piisavalt suur ja tuline, et maks hauduma ei hakkaks.
Maitsesta vürtspipra-soola-pipra seguga. Lisa sidrunimahl ja hakitud küüslauk, sega läbi ning kuumuta minut aega.
Puista peale hakitud koriander ja serveeri soojalt (originaalis küll täiesti alkovabal mezze-laual, aga ka õlle kõrvale passib hästi).

12 kommentaari:

Kärt ütles ...

Sul on vaja lasta oma ekraan kalibreerida spetsiaalse aparaadiga, silma järgi seda paika kruttida ongi peaaegu võimatu. Ja alati on abiks enne veebiformaati salvestamist pilt Adobe sRGB värviprofiili panna.

Thredahlia ütles ...

Ma silma järgi kalibreerida ei olegi üritanud, esialgu sai oma peaga Mac'i gamma ära vahetatud, aga sellest ilmselgelt ei piisa. Olena nõus, et masin igatseb sobivama profiili järgi...

Liina ütles ...

Radikast - ma esiotsa eelmise postituse juures imetlesin, et küll on ikka tore taust, mis see olla võiks. Siis üle-eelmise juures taipasin, et oh kui dekoratiivne radikas :-)
Aga see on ju tavapärane äng, et hulk toredaid toite pildile ei suuda end jäädvustada. See käib pahatihti just igasuguste pajatoitude kohta - maitse on räiges pöördvõrdes välimusega...

Kärt ütles ...

Nõustun Liinaga, lausa kahju on, et mõningaid retsepte jagada ei saa aga hunnik taldrikul näeb välja nagu oleks juba korra seest läbi käinud (vabandust). Sille stiilis fotomaterjali ei tahaks ka nagu üles riputada. Kalibreerimisest veel, seda teenust pakub nt. Overall aga mõttetult palju raha tahavad nad selle eest saada. Parem on vast sõprade-tuttavate seas uurida, kes on kokku puutunud ja aidata oskaks.

Mari-Liis ütles ...

Minu arust sellel pildil siin pole küll häda midagi- maks nagu maks olema peabki:) Üle ilustada ka ju pole mõtet. Päris nii hullusti kui Kärt kirjeldab on minul õnnestunud šokolaadikreemi pildistada:D
Aga muidu kurdan sama Mac'i ekraaniga...
Toda mezze-maksa oli mul au nami Liibanoni-õhtul valmistada ja oli ikka hea amps küll!

Anonüümne ütles ...

Huvitav, mis selle koriandriga poodides tõesti lahti on? Mina ajan jahvatamata koriandrit taga juba jõuludest saadik. See ei tohiks olla ju ammendatav loodusvara ...

Lea ja Tartu

Pille ütles ...

Minu arust ka igati väärikas maksafoto :) Ja mul on niiii hea meel, et mul on õnnestunud Sulle ühte toredat ja maitsvat retsepti tutvustada :)

Aet Trisberg ütles ...

Maksast väga adekvaatne foto - mis on toidupildi juures väga oluline, et värvid paigas. Kui ava suurust muuta, läheb suurem osa pildist teravamaks - aga nii on ka väga ilus. Kui nii maksa kohat öelda saab :) Aga maitse on koolituselt meeles ja oli tõesti maitsev.

Anonüümne ütles ...

Pilt on igati vahva minu meelest-ega alati ei pea ka kõik täiuslik olema ;)
aga siin eelkõnelejale, et ma küll ei näe põhjust, miks peaks niimoodi avalikult nimepidi halvustavalt kommenteerida teist inimest (eriti kui inimene teeb midagi pühendumusega)-meil kõigil ei ole vajalikke vahendeid ja võimalusi kalliteks aparaatideks ja fotokursusteks!

Thredahlia ütles ...

Kalibreerimine tegi imet (Overalli abita), vähemalt enda arust. Kaua edasi lükatud, oleks pidanud varem vinguma ja enesemotivatsiooniga tegelema. Teeb elu lihtsamaks ja värvilisemaks, mis muud.

Ma küll oma arust toitu ilustada ei ürita. Serveeringud on lihtsad ja täpselt sellised, nagu need ka igapäevaselt laual on ning jahtunud toitu pole ka pidanud selle pärast sööma, et pilt piisavalt hästi välja ei tule. Fotokursus ja kallis tehnika ei tule kööki kokkama ega tee roast pilti. Eks enesekriitika ja valulävi on inimestel selle koha pealt lihtsalt väga erineval tasemel.

Liina, pajatoitude puhul tuleb kena iseloomuga pada kasutada :P

Aet, avadega olen kursis :)

Lea, mina otsisin taga värsket koriandrit, Sa ilmselt kuivatatud kupraid, aga defitsiit tundus jah olema.

Pille, aitäh! Olen seda nüüd mitu-mitu korda korranud ja varieerinud - väga maitseb.

joanamari ütles ...

kanamaksa sööks isegi
aga pesamuna läheb reisile ja seega aprllini pean olema rahatu
et laps saaks koos klassikaaslastega reisile
ja kui bürokraadid mu raha kinni tahavad hoida siis ei tea millal raha saan:(
aga hea on lugeda teiste toredaid tegemisi;)
tllisin endale umapeo jaoks valge kitasniku ja rätsep tõi just nüüd selle ära
nüüd olen elulõpuni piduliku riidega varustatud, võin isegi presidendi vastuvõtule minna kui juhtub et mind üldse kutsutakse;)

Elina ütles ...

oi, ma mäletan seda ehmatust kui omale uue monitori saime...õige pea saime ka kalibraatori:)

aga kanamaksa kaneeliga proovin kindlasti ära.

Postita kommentaar