Beseest ja balletist: Pavlova

laupäev, 30. juuni 2007

Peale üsna meeleheitlikku eelmist nädalat naudin täiel rinnal vaba laupäeva - maasikate, kurkide ja kobrastega, aga sellest kõigest kunagi hiljem. Hoidke piip ja prillid! :P
Täna oli üks neist laupäevahommikutest, kui ma võisin kedagi segamata äragata kell kaheksa lihtsalt selleks, et turule minna. Mõnus. Õhk oli veel pisut jahe, linnud laulsid ja ämber kõlkus käevangus (ma käiks kena punutud korviga ka "pühapäevaturutamas", kui selline leiduks). See viimane siis pikalt plaanitud maasikamaratoni jaoks. Seni lugesin Pille metsmaasikapostitusi ja pidin töö juures juba peaaegu nende lõhna tundma, aga sel aastal jäävad need punased metsamammud kahjuks vahele. Aedmaasikaid saab see-eest kodule lähemalt...

Pavlova on kook, mis oma nime on saanud Vene baleriini Anna Pavlova järgi. Kes teab, see leiab sarnasusi küll :P Retsept on aga pärit maakera pahupoolelt ja päris omaks tunnistavad seda nii Austraalia kui ka Uus-Meremaa... aga kas ongi meie jaoks nii võrratult oluline, kummast täpselt see siis pärineb - nimetatud baleriin külastas mõlemat. Koogi headust see ei muuda. Ja maitsev on see tõesti - õhuliselt krõbe beseepõhi pehme magusa sisuga, vahukoor ja hapukad maasikad...
Tegelikult võib pavlova peal kasutada mistahes hapumaid marju või puuvilju, kuigi väidetavalt oleks "kõige õigem" kasutada granadilli.
Kodumaise "Suure küpsetamisraamatu" 2. osa pakub retsepti vahustuva vanillikastmega, kuid algupärasem vahukoor tundub mulle isiklikult naturaalsem ja parema maitsega. Vahustada tuleb ju nii kui nii mõlemat :)


Pavlova maasikatega

4-5 munavalget
1/4 tl soola
200 g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl veiniäädikat
1 tl vanilliekstakti
(või maitse järgi vanillisuhkrut)

3 dl vahukoort
värskeid marju

Besee tegemine on üsna lihtne ja lollikindel, kui mõnedest reeglitest kindlalt kinni pidada.
Võta munad mõni tund enne koogi tegemist toatemperatuurile või eralda kollased valgetest ja lase ainult munavalgetel kausis toatemperatuurile soojeneda.
Eraldamisel püsivad munakollased "koos" seda paremini, mida värskemad on munad. See on tähtis, sest valgesse ei tohi sattuda tibagi kollast, et beseetegu õnnestuks.

Võta täiesti puhas kuiv kauss (plastik ja vask ei sobi). Löö muna katki ja eralda munavalge kollasest, kallates viimast ühest koorepoolest teise.

Sega välja mõõdetud suhkur maisitärklisega, pane valmis äädikas ja vanilliekstrakt.
Pane ahi 150 kraadi peale sooja.

Lisa munavalgetele sool ja alusta vahustamist aeglaselt, tõstes kiirust, kui munad vahustuvad. Lisa munavalgetele suhkru-tärklisesegu, kui munavalge moodustab pehmeid tippe. Vahusta suurel kiirusel, kuni mass hakkab läikima ja nõrgemate mikserite puhul on tunda, et masinal "hakkab raskem". Sel etapil peab munavalgemass säilitama teravaid tippe ja tugevalt läikima (see on hästi näha näiteks siin). Lisa äädikas ning vanilliessents ja vahusta veel paarkümmend sekundit.

Kalla munavalgemass küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, vormi umbes 24 cm läbimõõduga keskelt madalamaks rattaks ja küpseta 150-kraadises ahjus (ust avamata!) 10 minutit. Alanda temperatuur 110-120 kraadini ja küpseta veel umbes poolteist tundi (endiselt ust avamata!). Keera kuumus täiesti maha ja lase beseel 30 minutit suletud ahjus seista, misjärel ava ahjuuks natuke irvalike ja jäta besee ahju kuni selle jahtumiseni (näiteks üleöö).
Besee peaks jääma valgeks ja selle pragunemine on pehmest sisust tulenevalt täitsa loogiline nähtus. Kuivas ruumis säilib see mõne päeva, kuid kõige parem on besee eelmisel päeval valmis teha, ahjus korralikult maha jahtuda lasta ja järgmisel päeval katta.

Kata täielikult jahtunud beseepõhi vahetult enne serveerimist õige vähese suhkruga vahustatud vahukoore ja värskete marjadega.


4 kommentaari:

Kadriii ütles ...

imehea...teen alati sell retsepti järgi :)

Anonüümne ütles ...

Kui paksu selle põhja peaks vormima, et ta seest vedel ei jääks?

Anonüümne ütles ...

Mina teen 5-6 cm kõrge....

Anonüümne ütles ...

Kõik oli kena, aga poole küpsemise-kuivamise pealt kukkusid küpsised kokku, mis ma valesti tegin, kuigi omaarust tegin kõik nagu õpetuses kirjas.Maitse oli hea.

Postita kommentaar