Kuri suhkur ja süsivesikud

kolmapäev, 20. aprill 2011

Me üldjuhul (loodetavasti) teame, et suhkur kujutab endast, olenemata rafineerituse astmest (!) kehakaalu tõstvaid tühje kaloreid ja tekitab keemilist sõltuvust analoogselt alkoholi ja muude meelemürkidega.
Aina enam räägitakse aga, et kristalliline suhkur, suhkrusiirupid ja Ameerika mandritel levinud fruktoosirikas maisisiirup, just fruktoosi tõttu, on inimorganismile lausa mürgised ning võivad pideval/piisavas koguses tarbimisel põhjustada lisaks ülekaalule ka palju tõsisemaid tervisehädasid. Ja kahjuks pole need jutud "naised saunas rääkisid" tasemel  nagu paljud toitumismüüdid, vaid põhinevad teadlaste aastatepikkusel tööl saamaks aru suhkru mõjust inimese füsioloogiale.

Aga lugege ise NYT lihtsat ja silmiavavat maailmakeelset kirjatükki "kurjast" suhkrust.

Mida te nüüd arvate igapäevasest magustoidu-traditsioonist ja iganädalasest küpsetamiskultusest? :)


Siia juurde tasub ehk linkida veel teinegi hiljutine tekst... Räägib meil ju vanarahvas, juba ette rutates - enamasti alusetult, et last ootav ema peab sööma "korralikult", ikka kahe eest, ei tohiks end piirata ja peaks oma isusid kuulama. Selgub, ja mitte esmakordselt, et ema rasedusaegne toitumine mõjutab last ka peale sündi.  BBC teeb kokkuvõtte ootava ema süsivesikutevaesest dieedist tulevase lapse tervisele. Selgub, et ema rasedusaegne süsivesikutevaene menüü muudab lapse geenide avaldumist epigeneetiliselt ja soodustab sündiva lapse ülekaalu hilisemas elus. Süsivesikud ei tähenda õnneks vaid suhkrut.

Ma pole kaugeltki ekspert toitumise alal, kaugel sellest, aga minu tervis (sh normaalne kehakaal) on mulle tähtis ja enda jaoks olen praeguseks loetu põhjal jõudnud järeldusele:

  1. MÕISTLIKUD KOGUSED! Keha (energia)vajadus olgu söödava kogusega vastavuses...
  2. Vähem kiireid süsivesikuid ja "tühje kaloreid"
  3. Mitte karta rasva (sh vältida light-tooteid)
  4. Rohkem valku (peamiselt süsivesikute asemel, sh piimatooted, liha ja kaunviljad va soja)
  5. Pigem rohkem köögivilja (eriti lehelist) kui puuvilja, aga pigem puuvilja kui puuviljamahla
  6. Toidu kõrvale ja janu kustutamiseks juuakse vett (piim on toit ja mahl magustoit, mitte jook)
  7. ...
... ja magusaisu on mul õnneks loomupoolest kogu aeg puudulik olnud :)

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sellest samast on juttu ka raamatutes "Suhkur - magus enesetapp" ja "Vähi vastu". Silmiavavad mõlemad.

Thredahlia ütles ...

Raamatuid toitumisest on palju, halvemaid ja paremaid, äärmuslikke pseudoteaduslikke heietusi ja tõsiseid tõenduspõhiseid, aga lihtne lühike kokkuvõte, mis inimese mõtlema paneb, on alustuseks tihti kasulikumgi kui mitu raamatut kokku...

Pisut segaduses M ütles ...

Thredahlia, ma lugesin mitu korda raseduseteemalist artiklit, aga loen sealt miskipärast välja täpselt vastupidise väite:

"In this study, the researchers took samples from the umbilical cord and looked for "epigenetic markers".

They showed that mothers with early pregnancy diets low in carbohydrates, such as sugars and starch, had children with these markers.

They then showed a strong link between those same markers and a child's obesity at ages six and nine."

Kumb siis parem on - kas süsivesikuterikas või - vaene menüü?

Thredahlia ütles ...

Vabandan ja viga parandatud - olen lugemisega veidi kiirustanud ja teinud senise info baasil vale järelduse. Kahjuks puudub viide originaalartiklile, kust saaks vaadata, kui äärmusliku dieediga oli tegu... äärmused ei ole optimaalsed. Kiirete süsivesikute (sh suhkru) rohket tarbimist raeduse ajal seostatakse liigselt kõikuva veresuhkru tasemega ja sellest tulenevalt iseloomuliku insuliini-ainevahetuse ning lapse suurema riskiga diabeedile. Aga siin võib tegu olla lihtsalt kahe äärmusega.

Veel kord, vabandused vea eest!

Oluliselt vähem segaduses M ütles ...

Oi, pole põhjust vabandada:) Tänud harivate linkide eest!

Anonüümne ütles ...

Hea artikkel. Näide innuiitide olematust rinnavähist seoses nende suhkru 0 tarbimisega on päris mõjuv!

Kristel

(kirjutasin kohe pikema kommentaari, aga kuna wordpressi alt ei saa miskipärast kommenteerida, siis kadus mu pikk tekst kõik interneti sügavustesse)

raivo ütles ...

Probleem on pigem ületarbimises ja tihti peale inimesed, kes söövad suhkrurikkaid toite ka liialdavad rasvade jms tarbimisega.

Bioloogliselt on süsivesikue tarbmine vajalik, sest terve hulk meie kehast on kokku pandud suhrkusarnastastest molekulidest (igal dna aminohappel on näiteks suhkur küljes) ja suhrku olemasolu on ka vajalik kõiksugu erinevata proteiinide jms sünteesil. Tingimata on süsivesikutel ja rasvadel oluline roll loote arenemisel.

Thredahlia ütles ...

Probleem pole ilmselt mitte ka lihtsalt süsivesikute ületarbimises, vaid lisaks veel nende omavahelises suhtes toidulaual (suhkru osakaalu kasv). Selle vastu, et süsivesikud (nagu ka valgud, rasvad, jne.) on organismile vajalikud, ei kahtle ilmselt keegi, aga millised ja mis koguses on oluline.

raivo ütles ...

Olen igati nõus ;)


Rahvastiku rasvumine on otsene põhjus ületarbimisest (isegi trennitegemine ei päästa siin). Suurbritannia ja USA on sessuhtes esirinnas. Uuringuid, kui palju rohkem inimesed praegu kaaluvad võrreldes umber 50 aasta eest on otseselt põhjustatud toidu ületarbimisest.

Ahjaa inimese keha on võimeline üle minema süsivesikute põhisest dieedist rasvapõhisele. On olemas ka mingid tõendid, et see on näiteks effektiivne epilepsia puhul...

KK ütles ...

Aga kui mahl on naturaalne, st nt kuumutatud õunamahl ilma suhkruta... jäin mõtlema lihtsalt, ma sageli joon õunamahla janu kustutamiseks.

E. ütles ...

Ameeriklaste rasvumine on põhjustatud ka omega6 ja omega3 rasvhapete valest kombinatsioonist :)

Thredahlia ütles ...

KK, mahla puudus on see, et see on looduslik suhkrulahus ja kiiresti omastatav. Puuviljast saab kätte ka tahke osa, sh kiudained ja omastamine on aeglasem. Lisaks saame mahlaa juues ilmselt rohkem süsivesikuid, kui süües süüa jaksaksime. Siit põhjus, miks janu kustutamiseks tuleks juua vett.

Elsa, rasvhapete kombinatsioon on ilmselt siiski vaid väike detail suure pildi juures...

Postita kommentaar