Isevalmivad pajaimed vol1 - tatrapada

laupäev, 31. jaanuar 2015

Teate neid retseptita ühes potis valmivaid toite, mis keedavad end suurema osa valmistusajast iseseisvalt valmis, kestavad mitu päeva, maitsevad lastele ja on tervislikud pealekauba? Proovin kätte võtta ja kirjutan paar lemmikut üles, nii umbkaudu, sest retsepti pole - on see, mis parasjagu kapis ja külmikus olemas on ja kõvemini karjub, et on tarvis kohe ära tarvitada.

Muuseas - proovige ja tulemus võib olla üllatav. Pildistage nädala-paari jooksul üles oma toidukordade toorained, just, enne kokkamist. Kas on iga päev puu-ja köögivili koguseliselt teiste asjade ees esikohal? Ega teravili või kartul ei domineeri? Palju on magusat? Jne. Valmistoitudele mõeldes ei pane seda tegelikult kuigi hästi tähele.

Untitled

Kogus on potitäis - just nii palju, kui mu 3.8-liitrisesse haudepotti mugavalt mahub. Kui pott on väiksem, teha vähem :) Kõige kogused on umbkaudsed. Liha näiteks võib poole vähem panna või üldse mitte panna. Tomatihooajal võib paar tomatit sekka visata, osa või kogu porgandi asendada ülekasvanud suvikõrvitsaga, millega midagi tarka teha pole vms. Ürtidest on pildil petersell, aga kui kapis on koriander või murulauk - sobivad ka need. Mina teen röstimata tatraga ja see tundub paremini sobivat, aga saab ka tavalise tumedaga või üldse riisiga, miks mitte. Kui riisiga, siis läheks ka mõni mahedam liha, kas või kana. Tatar sobib lihtsalt mu plaaniga vähendada natuke teraviljatarbimist. Ja liha ei pea üldse hakkliha olema... Vot sulle siis retsepti!

Tatrapada
potitäis

50-100 g peekonit, mõnest viilust piisab
300-400 g hakkliha, tugevamamaitselist, veist või lammast
2 suuremat sibulat
pool pead küüslauku
1 vars sellerit
1-2 paprikat
4 porgandit, pigem suuremat
1 tl tšillihelbeid, või rohkem, olenevalt tujust
oliiviõli praadimiseks (kui peekonirasvast ei piisa, üldjuhul ei piisa)
4-5 dl tatart
8-9 dl vett
soola maitse järgi
peotäis peterselli, murulauku vms

Haki sibul, küüslauk, seller ja paprika. Riivi jämedalt porgand.
Peekoniribad haudepoti põhja praadima. Kui rasv eraldub, lisa hakkliha ja prae teraliseks, võib pruunistada.
Lisa sibul, küüslauk, seller, tšilli, sega ja kuumuta läbi.
Lisa porgand ja paprika, sega ja kuumuta läbi.
Lisa tatar, sega ja kuumuta läbi.
Lisa vesi ja sool, lase keema, keera kuumus madalaks ja hauta vaevu keevana tatra pehmenemiseni. Aeg-ajalt võib segada ja vajadusel vett lisada, ka soola, kui peaks vaja minema.
Tõsta pott tulelt ja sega sisse peenelt hakitud petersell. Naudi.

Untitled

Lahkame hommikusööke vol9, viimane - pühapäevased alternatiivpannkoogid ehk vaesed rüütlid

esmaspäev, 26. jaanuar 2015

Peale tavapärast võileibade ja jogurti vaheldumist viimastel päevadel lõppes järjekordne nädal pühapäevaga, pannkoogipäevaga. Sel korral asendasid pannkooke küll hoopis mitmeviljaröstist vaesed rüütlid puuvilja, kaneelisuhkru ja Kreeka jogurtiga. Jah, maheda õunamoosiga oleks parem, aga seda polnud hetkel käepärast. Täna on selle nädala pudrupäev ja nii see kordub nädalast nädalasse. Jäägu siin praegu kajastamata guacamole ja hummus, mis aeg-ajalt ka leivakattena üles astuvad. Loeme hommikusöögisaaga lõppenuks :)

Untitled

Lahkame hommikusööke vol8 - muna ja "võileib"

kolmapäev, 21. jaanuar 2015

Rukkileib ja eilsest köögiviljapastast meelega üle jäänud oliiviõli, tšilli ja tüümianiga röstitud pommuviilud ning rukola, piimakohv ja üle keedetud muna (no te vaadake seda inetut halli ranti ja pudisevat kollast, eksole).
Te olge targemad ja ärge keetke muna üle :)

Untitled

Lahkame hommikusööke vol7 - pudruhommik

teisipäev, 20. jaanuar 2015

Spelta-, rukki- ja kaerahelbepuder või odrahelbepuder, täistera ja mahe, moosiga või võiga või millega kellelegi maitseb, mitte üle korra-paari nädalas, suurtele kohviga ja pisikestele piimaga.
Kes kurdab, et täisterapuder keeb kaua - ei kee, kui eelmisel õhtul koos vedelikuga potti valmis mõõta ja külmikus liguneda lasta, aga maitse ja tekstuurivahe on kiirhelvestega võrreldes üüratu.

Untitled

Lahkame hommikusööke vol6 - pannkoogihommik

pühapäev, 18. jaanuar 2015

Liigsete kommentaarideta, täitsa tavalised vee ja nisujahuga, palmide ja mandliteta, sest mõni asi on pühapäeval püha :)
Soolased toorjuustu, kurgi ja maasuitsusingiga, magusad vaarikamoosiga mehele ja pisemale neiule, meega mulle ja Nutellaga ümber pikuti poolitatud banaani keeratuna vanemale neiule. Kõrvale jooks külma toorpiima, aga see oli kuidagi ootamatult lõppenud, nii et tuli kohvi ja mahlaga leppida.

Untitled

Lahkame hommikusööke vol5 - munahommik

laupäev, 17. jaanuar 2015

Munahüüve juustu, paprika ja lehtkapsaga. Hüüve võiks ka tinglikes jutumärkides olla, sest lisandiga koos valmistades pole see lisanditest tuleva niiskuse tõttu selline kreemine ja suussulav nagu ainult munast või munast-vahukoorest, aga siiski hoopis teistmoodi hea. Lehtlapsas oli täna huvitav eksperiment, aga uskuge - spinati, nõgese või lehtpeediga on parem :)

Untitled

Muna võiks hommikuti süüa palju tihemini, kas või iga päev. Esiteks on muna väga tervislik ja teiseks hoiab kõhu palju kauem täis kui puder või võileib, rääkimata hommikusöögihelvestest (kes neid küll ostab ja sööb?). Muna vähendab söögiisu isegi kuni 36 tunni vältel :) Samuti aitab muna söömine täiesti tõestatult neid, kel aasta alguses popi teemana on kavas kaalu alandada. Paraku aga juhtub hommikuti ikka nii, et pliiti kurjaks ajamata jogurtit või võileiba haarata tundub kiirem ja mugavam, kui iga minut on arvel... Tundub, sest munahüüve või omlett ei võta tegelikult kuigi palju aega ja saab ilmselt kiiremini valmis kui puder. Ja keetma ei pea mune üldse hommikul - selle võib õhtul ette ära teha :)

Lahkame hommikusööke vol4 - võikuhommik, jälle

reede, 16. jaanuar 2015

Võileib on hea võimalus külmikut õhtusöögijääkidest tühejndada. Veelgi enam - neid jääke on mõistlik lausa teadlikult tekitada. Täna hommikul oli laual rukkileib majoneesi, külma ahjuliha, salati ja magusa paprikaga, juurde kohv, vesi, puuvili ja tükk eileõhtust šokolaadisaia.

Untitled

PS! Ei, ma ei ole hakanud vahepeal toorest paprikat sööma, seda tavalist suurt ja kandilist kauna. See rikub toorena endiselt iga roa (eriti hull on kombinatsioon paprikast ja hiina kapsast...). Aga poodidesse on stabiilsemalt ilmunud mingid väga mõnusad magusad ja mahedad pikad punased kaunad. Neid võib tõesti kas või otsast hammustades süüa :)

Lahkame hommikusööke vol3 - jogurt

neljapäev, 15. jaanuar 2015

Kreeka jogurt lisandiga (röstitud seemnesegu ja banaaniga, toormoosiga, suvel marjade ja tilga vedela meega, hambututele maapähklivõiga, jne jne jne). Juurde mahl ja piimakohv.

20150115-_MG_8644

Untitled

Ja et, noh, tervislik oleks, siis piimatooted täisrasvased, võimalusel otse lehmalt (homogeniseerimata) ja eelistatuna hapendatud va kohvipiim.

Lahkame hommikusööke vol 2 - võikuhommik :)

kolmapäev, 14. jaanuar 2015

Võikud toorjuustu ja lehtsalati või eile soolatud lõhe ning sidrunipipraga, puuvili, piimakohv, vesi.

Untitled

Kõige tavalisem hommikusöök me laual ilmselt ongi võileib, Kreeka jogurt lisandiga, muna mingis vormis või puder, väheneva sageduse järjekorras. Ja kenasti taldrikule serveerimine on muidugi ilusam kui elu. Tavaliselt on kõik komponendid laual ja igaüks valib omale meelepärase koosluse. Üritan teadlikult vähendada teravilja ja suurendada puu- ning köögivilja osakaalu laual, vältida suhkrut, kus mõistlik, kohvis näiteks. Ka võileival olgu katet rohkem kui seda, mille peal see on või käigu võiku juurde hunnik puuvilja. Ja vähemalt argipäeviti proovin hommikusöögisse mingi valguallika pookida, et kõht täis püsiks - jäägu pudrud ja pannkoogid nädalavahetuseks, enamasti. Lapsed on muidugi arvamusel, et võisaiast magusa mahlaga ja puuviljast oleks enam kui küll. Kalasaiast/lihaleivast ühes ühikus muidugi täiesti piisaks, aga kuna eilne kala tuli Rimist, siis juba seal olles ei suuda ma kunagi seemnesarvekestest mööda vaadata. Need on lihtsalt toorjuustu ja millegi rohelisega, eriti päevalilleidandite või rukolaga nii head.

Midagi arheoloogidele aka fosiilblogija võtab sõna - tuunikalasalat ja salatisegajad :)

teisipäev, 13. jaanuar 2015

Status update: LIHTSALT EI MAHU ENAM KÖÖKI koos väikeste abilistega :)

Untitled

Tegelikult asi muidugi nii hull pole, isegi kui lendliha lootuses risti jalus lesiv koer võrrandisse sisse arvestada, aga musta netiauku pildistamine või kirjutamine on küll viimastel aegadel üleliigseks osutunud.

Korjame Eveli visatud kinda maast üles ja vaatame mõned head päevad, mida me hommikuks sööme. Sellest, mida lapsed söövad, või õigemini pisem neiu päris isesöömise alguses sõi, olen ma Evelile juba kirjutanud. Ja sööme me muidugi endiselt, täna hommikuks salatit näiteks (kodujuust, konservmais, marineeritud kurk, tuunikalakonserv, roheline sibul, must pipar, majonees), piimakohvi, mahla ja leiba ka. Retsept - segada kokku maitse järgi.

Untitled

Untitled