Sügis

neljapäev, 20. september 2012

Sügis!

Mida teie pildil näete? Mina näen risotot (puravikud ja/või kukeseened), seenesalatit (riisikad), praetud seeni röstleivaga (kukeseened või kitsemamplid), seenepirukat (mittekupatatavad liigid), seenešnitsleid (kitsemamplid) ja seenekastet kartuliga (kõik peale puravike). mittekupatatavaid liike võiks ka veiniga marineerida või kukeseeni-puravikke kuivatada või külmutada ja männiriisikaid kerge soolveega purki panna, kui neid rohkem oleks.

Ploomid ahju

esmaspäev, 3. september 2012

Meil siin juhtus ühel päeval, et ploome oli köögis rohkem, kui kõhtudesse mahtus. Külmikus leidus lehttainast. Ja nii said neist ploomipirukad, lihtsad, aga hirmmaitsvad.

Ploomipirukad

Vaja on:

ploome
lehttainast (soovitavalt seda pärmiga versiooni)
Kalevi martsipanibatooni  Vana Tallinnaga  (või matsipani ja Vana Tallinnat)
suhkrut
jahu
võid

Eemalda ploomidelt kivid ja lõika pikuti neljaks.
Näpi jahu, või ja suhkur pigem magusamaks puruks.
Lõika martsipanibatoon tükkideks. Ühest batoonist piisab ca 8-10 piruka tarvis.
Lõika lehttainas ruutudeks. Vajuta iga ruut ühte külge pidi suhkrusse ja kata sellega muffinivormi pesa nii, et suhkruga pool jääb üles.
Pane piruka põhja martsipanitükike, siis ohtralt ploome ja peale veel veidi suhkrut (ploomid lähevad küpsedes väga hapuks). Kõige pealt kata pirukas ohtra puruga. Kui lehttainas on pärmiga, siis lase pirukatel vähemalt ca 15 min kerkida.
Küpseta pirukaid 200-kraadises ahjus, kuni need on kuldpruunid ja küpsed.

Ahven!

Sel korral tahan ma jagada emotsiooni, mitte retsepti :)
Mulle lausa kohutavalt maitseb praetud ahven, kõige luude ja nahaga versioon, aga soomuste eemaldamine on, oeh, kui tüütu. Ja kui need ahvenad juba koju on toodud, siis tuleb nendega ju midagi ette võtta. Fileerimist ma olen seni peljanud, peamiselt seetõttu, et Koržetsi kalaraamatu vastaval pildiseerial pea igal fotol fileerija sõrmedele mõni plaaster juurde sigineb... Aga vot soomuseid mul ka polnud täna tuju eemaldada ja võtsin selle fileerimise koha pealt südame rindu. Kui juba käed kalaseks teha, siis võin ma üsna kindel olla, et Väike Kokk selle aja jooksul omale mõne ebasoovitava meelistegevuse leiab ja fileerimine tundus kiirem valik.
Ja see on imelihtne! Esimesel korral, kuus kala, alla kümne minuti ja kala kaod minimaalsed ning null plaastrit. Ei mingeid soomuseid! Nahk eemaldub koos nende tüütustega.
Praetud filee jääb naha ja luudega versioonile küll alla, aga lihtsus kaalub selle jälle üles :)
Meil on siin nüüd igatahes kaks kala täis kõhuga mõmisejat, suur ja väike.

Ahven :)